Девет души в село Пепелина оцеляват с помощта на чудотворната икона на Св. Богородица

0
Чудотворната икона е открита случайно в края на 2012 г. и реставрирана от художника Костадин Угринов
Чудотворната икона е открита случайно в края на 2012 г. и реставрирана от художника Костадин Угринов

Девет души в двемогилското село Пепелина оцеляват с помощта на чудотворната икона на Св. Богородица Млекопитателница в местната църква "Св. Димитър Солунски". От 35-40 човека с виладжиите през лятото хората зиме се стопяват и единствената им надежда е иконата да ги закриля.

Тя е открита случайно в края на 2012 г. и реставрирана от художника Костадин Угринов със събраните средства на благотворителния празник "Лазаровден в село Пепелина" миналия април. Макар че иконата не е подписана, най-вероятно тя е нарисувана от тревненския зограф Цаню Захариев. Предполага се, че работата са му възложили през 1880-1882 г. видни местни жители като желание за покровителство на децата и жените в този край.

Преди 50 г. Пепелина наброява над 300 души, които намаляват с преселението в Русе и демографската криза. Когато се затопли, компания им правят 7-8 семейства англичани с къщи в селото. Единственото дете от селото учи в Русе, а църквата отваря само в събота и неделя. Свещеникът обслужва 5 села в района и пристига, когато може. Кметският наместник Радко Тодоров се грижи и за съседното село Широково.

Надеждите са Пепелина да живне с няколко проекта по европрограми. След асфалтирания път, се предвижда център за посетители и велосипеди под наем. Пещерата "Орлова чука" е на 2 км през скалите или на 5 км по обиколния маршрут край река Черни Лом. Сега туристите минават през Пепелина, но нищо не ги задържа. Затова местните хора искат селото да влезе в туристически маршрут.

Другият проект е да се направят дървени нарове и стъпала до многобройните пещери в скалите по пътя между Пепелина и Широково с биваци на открито. Преди години идват бизнесмени от Бахрейн, които оглеждат терен за голф игрище. Ако се върнат и го купят, те могат да построят и хотел.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари