Депутатите приеха окончателно промените в Наказателно-процесуалния кодекс

0
Петър Петров от „Възраждане“ възрази срещу промените и изтъкна, че те отново противоречат на вече действащите промени в Конституцията
Петър Петров от „Възраждане“ възрази срещу промените и изтъкна, че те отново противоречат на вече действащите промени в Конституцията Снимка: Народно събрание

Петър Петров от „Възраждане“ възрази срещу промените и изтъкна, че те отново противоречат на вече действащите промени в Конституцията

Парламентът прие на второ четене, след повторно обсъждане, промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). До повторното гласуване на текстовете се стигна, след като президентът Румен Радев наложи вето, а парламентът уважи ветото, пише БТА.

Според приетите текстове съдийската и прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет при изпълнение на функциите им на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет са юридически лица. Те ще бъдат представлявани от един от изборните им членове. Това ще става с решение на съответния съвет. Съдийската или прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет заместват Пленума на досегашния Висш съдебен съвет (ВСС) във всички права и задължения по сключените договори, гласуваха още депутатите.

Петър Петров от „Възраждане“ възрази срещу промените и изтъкна, че те отново противоречат на вече действащите промени в Конституцията, които управляващата коалиция прие в края на декември. В края на декември с промените в Конституцията депутатите закриха Пленума на ВСС.

След ветото на президента, сега внесените предложения не правят нищо, освен да превърнат в една още по-голяма боза, това, което първоначално беше предвидено, обясни Петър Петров. С изготвеният текст от комисията се сочи следното: съдийската колегия и прокурорската колегия ще изпълняват правомощията, изрично възложени на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет, т.е. вносителите на тези предложения са се опитали да замажат работата и да посочат, че едва ли не съдийската колегия и прокурорската колегия на закрития вече, несъществуващ Висш съдебен съвет ще изпълняват правомощията на новите два органа – Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, коментира депутатът. Според него приемането на подобни текстове ще доведе до още повече проблеми.

Депутатите гласуваха единодушно с 201 гласа „за“ изменение в НПК, с които съдът следва да предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с всички, събрани до момента, доказателства по делото.

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето върху промените на 12 февруари. Според него широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на НПК. Държавният глава допълни, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари