Ден за почит към жертвите на комунистическия режим

0
Цветът на нацията е буквално избит в нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година. На мястото на убитите, са назначени хора от селата, които да управляват България
Цветът на нацията е буквално избит в нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година. На мястото на убитите, са назначени хора от селата, които да управляват България Снимка: Свободна Европа

Днес се чества Денят за почит към жертвите на комунистическия режим. Навършват се 76 години от изпълняването на първите присъди на Народния съд

На 1 февруари 1945 г. Първият състав на Народния съд осъжда на смърт десетки представители на политическото и военно ръководство на България. Екзекутирани са 67 депутати и 22-ма министри, 47 генерали и висши офицери, 8 царски съветници, както и регентите на малолетния тогава цар Симеон Втори. Сред осъдените политици са министър-председателите Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов, припомня Свободна Европа. Присъдите са изпълнени в нощта срещу 2 февруари.

През 2011 г. президентите Желю Желев и Петър Стоянов полагат началото на традицията на отбелязването на този ден. По тяхна инициатива 1 февруари официално се превръща в Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Народният съд е създаден през 1944 г. с цел да подведе под отговорност политиците, които са довели до участието на България във Втората световна война. Действащият между декември 1944 г. и април 1945 г. извънреден съд арестува 28 630 души и издава 9155 присъди. От тях 2730 са смъртни присъди, 1305 - за доживотен затвор, а останалите - за затвор от 1 до 20 години. Така се премахва опасността от евентуални политически противници на комунистическия режим.

Днес в столицата гражданите ще поднесат цветя в почит към жертвите на комунстическия режим. Събитието ще се състои пред Мемориала в памет на жертвите на режима в парка пред Националния дворец на културата.

"Само обективното познаване на миналото може да ни даде нужните поуки за бъдещето", каза премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Той обърна внимание и на факта, че България е уважаван член на ЕС. Той определи съюза като "гарант за спазването на човешките права и демократичните принципи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари