Делото за ареста на пребит от полицията студент се точи цяла година

0
Съдът чака експертиза на записите от побоя над Евгени Марчев
Съдът чака експертиза на записите от побоя над Евгени Марчев Снимка: bTV

Съдът чака експертиза на записите от побоя над Евгени Марчев

Една година ще се окаже недостатъчен срок, в който да бъде решено делото, заведено от студента Евгени Марчев срещу заповедта на МВР за 24-часовото му задържане по време на протеста миналия юли. 22-годишният Марчев е студент по право в Хага, който участва в протеста срещу правителството и главния прокурор на 10 юли м.г. След това родителите на момчето разказаха потресаваща история как синът им е бил малтретиран от униформените. Самият Марчев също разказа за бруталното насилие, което обаче и досега остава ненаказано.

В Софийския районен съд обаче Марчев обжалва заповедта за задържането си от 10 юли. Адвокатът му Николай Хаджигенов настоява съдът да изиска и да прегледа записите от камерите от мястото на протеста. Съдът се съгласява и получава DVD-та от прокуратурата. НСО обясниха пред в. "Сега", че записите вече не са при тях, тъй като още на 16 юли м.г. са предоставени на СДВР заради вътрешната проверка на действията на служителите на реда.

Магистратите отказват да гледат записите в залата, но е назначено вещо лице, което да направи експертиза. Тя би трябвало да е готова на 17 май, когато е следващата дата по делото. До тогава прокуратурата трябва да прати и преписи от материалите по разследването, което води за случилото се на 10 юли. Съдът се опитва да се сдобие с тях от началото на годината. Според електронното деловодство на прокуратурата преписката още е висяща, като на 11 март за пореден път срокът й е удължен.

И докато делото на Марчев напредва, макар и ужасно бавно, то друг пребит от полицията по време на протестите - журналистът на свободна практика Димитър Кенаров, няма този късмет със съдебната система. От септември м.г. съдилищата отказват да се произнесат по жалбата срещу неговото задържане. Софийският районен съд напрамер обяви, че Кенаров няма правен интерес да обжалва ареста си, тъй като вече не е задържан и прехвърли топката към Административния съд в София. През февруари т.г. административният съд повдига спор за подсъдност - иска от двете върховни съдилища да определят той или районният съд е компетентен да разгледа делото на Кенаров. "Какво друго може да е посланието на съда освен, че държавата може да ви задържи и че няма съд, който да ви гледа делото?", пита във Фейсбук адвокатът на Кенаров Стоян Мадин. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари