Д-р Тодоров: Безсимптомните хора не заразяват никого с КОВИД

4
"Медицинският фашизъм е много разпространен и върлува у нас, а това е една от проявите му - да се измиват ръцете с регионалните директори, които са подчинение на министъра, който е също некомпетентен, според мен", казва русенският медик
"Медицинският фашизъм е много разпространен и върлува у нас, а това е една от проявите му - да се измиват ръцете с регионалните директори, които са подчинение на министъра, който е също некомпетентен, според мен", казва русенският медик

Все повече се увеличават случаите, в които граждани си правят тестове за коронавирус, които дават напълно противоречиви показания. Как трябва да постъпват те, когато например си направят писиар и той е отрицателен, а след това и антигенен тест, ама той е положителен? Това е объркващо за хората и те не знаят на кой от тестовете да вярват, пише Аделина Делийска за  Novini.bg

Освен разликата в цената на двата вида тестове /писиара е над 100 лв., а антигенният до 20 лв./, каква е тяхната надеждност и гарантират ли сигурност в диагностиката? Безопасно ли е или пък не е гражданите сами да си бъркат в носовете и гърлата, за да си правят самостоятелно бързи тестове? И накрая, но не по важност - делегираните от здравния министър правомощия на РЗИ-тата, не газят ли основният ни закон? За всичко това потърсихме за кратък коментар д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар и председател на УС на сдружение "Булад":

"Тестовете, за който и да е вирус са по-малко надеждни от другите рутинни лабораторни изследвания. Няма и изолиран вирус нито стандарт, с който да се сравняват резултатите. Така че към тестове следва да се пристъпва само при налични симптоми на остра респираторна инфекция.

Самият тест по себе си за САРС 0 КоВ 2 е безсмислен без симптоми, тъй като безсимптомните хора не заразяват никого. Точно това обаче твърдят властите, а то не е вярно. ПСР реакцията не е подходяща за откриване на вируси, още повече че САРС КоВ 2 засега не е изолиран и ПСР- теста е със едва 70% точност, което прави цялата аналитична верига несигурна.

С антигенните тестове е малко по-добро положението защото там се търси протеин, белтък от коронавируси, които са известни, но този тест е натоварен с много прецизно и опасно вземане на пробите от носа и устата на пациентите.

Не е безопасно, разбира се, да се бърка в носа на пациентите от непрофесионалисти.

Основните опасности са пробиване на синуса, който е под хипофизата, много опасно усложнение, което може да доведе до менингит и други, свързани с това усложнения. Сами гражданите не може да си вземат проби, тъй като и е опасно, и няма да могат да си направят сами правилно тази процедура.

И накрая, но не по важност - заповедите, с които се делегират права на некомпетентни хора са нищожни, защото те нямат необходимата квалификация и знания, за да вършат каквато и да е работа. За съжаление, медицинският фашизъм е много разпространен и върлува у нас, а това е една от проявите му - да се измиват ръцете с регионалните директори, които са подчинение на министъра, който е също некомпетентен, според мен".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари