Д-р Сергей Иванов: В две от три салати има ешерихия коли

0
Не си купувайте салати, по които има пръст!
Не си купувайте салати, по които има пръст! Видео: bTV

„Активни потребители” алармираха за опасни салати на пазара.

Те са провели изследване, след което става ясно, че в някои салати има наличие на вредни бактерии.

В две от 3 салати има наличие на ешерихия коли, заяви пред bTV д-р Сергей Иванов. Той поясни, че са проверени 18 продукта, закупени от магазини в столицата.

Специалистът посъветва да не си купуваме салати, по които има пръст, както и такива, които видимо изглеждат зле. Той добави, че за нашите спокойствие и безопасност трябва да измием закупените зеленчуци много добре и да ги накиснем в оцет, защото киселината убива по-голямата част от бактериите.

Относно пестицидите, д-р Иванов заяви, че не са установени големи количества. От Министерството на земеделието, храните и горите също са установили, че от 200 проби само в 4-5 има наличие на химикали.

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов коментира и цените на зеленчуците и плодовете у нас. Според него има изкуствено завишаване.

През 3-4 ръце се препродават, това не е нормално, трябва да има регулации, саморегулация, сдружения, маркетингови структури като групи организации на производители, които да направят концентрация на предлагането, да бъдат с изравнени партиди, с големи количества, с една календарност на предлагане. Ще вземем необходимите мерки, за да помогнем на производителите да се обединяват в групи и организации, за да може директно да търгуват, без да има прекупвачи”, каза още той.

Маринов заяви и че се подготвя електронен регистър за производителите на плодове и зеленчуци, за да може контролът да още по-добър.

Наши производители пък се оплакаха от вноса.

Най-голям внос на зеленчуци има от Турция, Гърция и Полша.

 Най-голям внос на плодове има отново - от Гърция, Турция и Еквадор, а най-малък от Испания.

Именно гръцката стока и дъмпинга в цените, за който говорят производителите, доведе до опасност от блокада по гръцката ни граница.

Земеделски производители от района на Петрич и Сандански са готови на радикални протестни действия заради заливащия борсите внос на зеленчуци. Родните зеленчукопроизводители се оплакват от нелегалната търговия с вносни плодове и зеленчуци и ниските цени, подбиващи тези на родната продукция.

Зеленчукопроизводителите се оплакват от нерегламентирана продажба на вносна стока. Според тях тя е евтина, некачествена и пръскана с вредни химикали.

В борсата за продажба на внос влязоха проверяващи.

Стоката е с ясен произход, етикетирана правилно и правилно съхранена, заяви Симеон Тилев, БАБХ- Благоевград

Знае ли се как са произведени тези зеленчуци, знае ли се дали да използвани вредни химически вещества при производството?

По принцип Агенцията по храните се доверява основно на документацията, която придружава стоката. Не може да се провери с какво са пръскани, документацията е за произхода на стоката.

Тоест на нас не ни е ясно дали тези домати са пръскани с вредни вещества?

Няма как да го разберем в момента на проверката.

Цена на етикетите няма, но тук твърдят, че продават в зависимост от търсенето. Родните производители настояват за държавна намеса.

Зам.-министърът на земеделието успокои, че са предприети спешни мерки при евентуална блокада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари