Бури и градушки ни очакват на Гергьовден

0
Нито ден без дъжд и по гергьовските празници, а на много места ще млатят и градушки
Нито ден без дъжд и по гергьовските празници, а на много места ще млатят и градушки

Нито ден без дъжд и по гергьовските празници, а на много места ще млатят и градушки, прогнозира Всеки ден.

Плътната дебела облачност от днес изтънява и в най-захлупените от няколко дни райони - Югозападна и Северозападна България. Но това не значи, че няма да вали.

Времето ще е шарено дъждовно - ще се показва слънце главно преди обед, а следобед и привечер отново ще се лее от небето.

Голямата динамика - бързата смяна на времето, ще е и причината да трещят гръмотевици и да се образуват градоносни облаци. Както се получи преди ден - на 3 май, на много места в Централна България. Градушки помляха и порои вилняха в Пазарджишко, Сливенско и на други места, а светкавица подпали жилищна сграда от другата страна на Балкана - в Дряново. Потопи пък заляха пътищата във Врачанско, Монтанско, Видинско.

От утре поне температурите започват да се вдигат и ще излезем от почти зимното време. Вчера навсякъде по високите планини валеше сняг. Минималните температури и в равнините бяха между 2 и 10 градуса, а максималните - едва между 11 и 16, придружени и със северен вятър, който ги правеше още по-студени като усещане.

От днес посоката на вятъра се сменя от запад-северозапад и градусите почват да се покачват макар и бавно. Което по никакъв начин не изключва категоричната прогноза на синоптиците, че ще остане облачно и с превалявания. Очаква се в събота да вали на по-малко места, но слънцето ще се показва и тогава рядко.

Реки са прелели, а пътища са наводнени на много места в страната, алармираха вчера сутринта от пътната агенция. Река Бързия преля и наводни пътя Монтана - Берковица. Силният дъжд с градушка предизвика локални наводнения и в Сливен и Пазарджик.

Ледените зърна не бяха много едри - като грах, но пък за сметка на това всичко побеля. А силният вятър навяваше градушката досущ като преспи. Образуваха се големи завирявания по улиците, трафикът замря, коли блокираха из локвите като езера.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари