Бум на престъпленията от омраза у нас

2
Не е нормално езикът на омразата да бъде толериран от най-високата политическа трибуна, заяви Симеон Василев, който е съосновател на фондация GLAS
Не е нормално езикът на омразата да бъде толериран от най-високата политическа трибуна, заяви Симеон Василев, който е съосновател на фондация GLAS Видео: BULGARIA ON AIR

Статистиката от последната година сочи, че престъпленията от омраза се увеличават.

Най-често жертвите се свързват с определени групи от обществото - според пол, раса, етнос, сексуална ориентация, религия или увреждане. Ефектът от тези престъпления е не само върху жертвата и общността, към която принадлежи, но и върху цялото общество. В българския Наказателен кодекс обаче този вид престъпления отсъстват. 

Според Симеон Василев, който е съосновател на фондация GLAS, държавата трябва да вкара подобни престъпления в наказателния кодекс. В "България сутрин" той заяви, че не е нормално езикът на омразата да бъде толериран от най-високата политическа трибуна, предава Bulgaria ON AIR.

"Не трябва да бъдем безразлични към езика на омразата. Виждаме много сериозно покачване на агресията, когато говорим за различни малцинства и ЛГБТ обществото. Всеки от нас е част от тази статистика. Разнообразието прави обществото ценно. Това, че сме различни, не трябва да ни разделя. Трябва законът да преследва такива престъпления. Езикът на омраза води до тази агресия. Лошото е, че го виждаме от най-високите политически трибуна. Не може да се говори против малцинствата и това да остава безнаказано. Законът за защита от дискриминация трябва да бъде уеднаквен с наказателния кодекс", каза Василев.

Творческият директор на REFORMA Тошка Иванова подкрепи Василев и заяви, че както днес бият хора по улиците заради различната им сексуална ориентация, така може утре да бият някого заради това, че затваря зимнина.

"Целта на кампанията ни е да се обърне внимание на проблема с престъпленията от омраза. Хората, които не са толкова толерантни, трябва да помислят, че всеки един от нас носи различното в себе си. Ако днес бият гей на улицата, утре могат да бият някого, защото затваря зимнина. Видяхте какво се случи с Истанбулската конвенция", допълни Иванова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари