Бойко Борисов издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

0
Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура
Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура Снимка: ЕПА / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

„Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура“, обоснова се министър-председателят.

Премиерът обяви, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни, пише "Дневник".

От няколко седмици се коментира издигането на втора кандидатура от името на България за най-високия пост в ООН. След последното гласуване преди дни Ирина Бокова, която е настоящата ни кандидатура, се нареди на шесто място сред кандидатите. Предстои на 6 октомври да се гласува с цветни бюлетини, когато ще стане ясно кой държава кой кандидат подкрепя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари