БОЕЦ сезира Лаура Кьовеши за „Турски поток“

1
На вниманието на европейските институции е представена подробна информация, видеоматериали и документи
На вниманието на европейските институции е представена подробна информация, видеоматериали и документи

БОЕЦ внесе официален сигнал за строежа на „Турски поток“ на територията на България до Европейските институции 

Информираме и сезираме Брюксел за установеното руско участие при изграждането на газопровода, като представяме и конкретни доказателства, както за руски контрол над проекта, така и за участие на български фирми закупили техника за милиони лева с европейско финансиране и установените нарушения по сключените договори.

От гражданските репортажи на БОЕЦ и разследванията на Биволъ и BIRD стана ясно, че от месеци строежа на „Турски поток“ се извършва от руската фирма IDC свързана с Кремъл и беларуската държавна компания „Белтрубопроводстрай“.

При посещението ни в офиса на IDC в с. Брусарци бяхме посрещнати от руски охранители, които проявиха агресия спрямо репортера на Биволъ, Николай Марченко. Никой служител на фирмата не пожела да разговаря с нас и да отговори на нашите въпроси:

  1. На какво основание руската фирма IDC изпълнава дейности по строежа на „Турски поток” в България, след като за изпълнител е избрана саудитската форма „Аркад” и в нейният договор с българската компания възложител „Булгартрансгаз” няма посочени подизпълнители?
  2. Има ли руската фирма IDC необходимите разрешителни и сертификати за дейност и работа на територията на ЕС?
  3. Как и по какъв начин са влезли на територията на България руските и белоруски работници? Имат ли необходимите визи, разрешителни за работа, трудови договори , застраховки и квалификация?
  4. Защо руска фирма с руски работници и техника строят „Турски поток”, след като българският премиер Бойко Борисов твърди, че Русия няма нищо общо с този проект?

При извършената проверка БОЕЦ установихме, че беларуската компания „Белтрубопроводстрой” е отстранена от участие в подобен проект в Литва и изгонена през 2019г. от правителството на страната с мотивите, че представлява заплаха за националната сигурност на Литва и интересите на ЕС заради връзки с „Газпром“ и руските разузнавателни служби. В същото време тази фирма строи „Турски поток” в България без контрол и напълно непрозрачно.

Сезираме ЕК, ОЛАФ и Лаура Кьовеши и за разследванията на Биволъ и BIRD за установените на място чисто нови камиони и техника, закупени от български фирми по ОП „„Иновации и конкурентоспособност“. Разследващите журналисти установяват редица нарушения на сключените договори за европейско финансиране.

Може да си припомните фактите от следните видеа:

На вниманието на европейските институции е представена подробна информация, видеоматериали и документи. В сигнала на БОЕЦ е посочено:

„...От всичко представено става ясно, че така нареченият от българският премиер „Балкански поток” е всъщност продължение на „Турски поток” и копие на „Южен поток”. Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с „Газпром“ и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и интересите на ЕС.

Напълно невярно се оказва твърдението на българският премиер Бойко Борисов, че този проект ще осигури деверсификаци на енергийните доставки. Всъщност той затвърждава монопола на „Газпром“ в пряко нарушение на европейските директиви и Третият енергиен пакет. Путин използва проекта „Турски поток” на територията на България, като Троянски кон, за да затвърди енергийната зависимост на страните от региона. В същото време Европейският съюз чрез своите фондове пряко и индиректно финансира този проект, като в него участват български фирми и техника закупена с европейски средства. Европа сама плаща, за реализацията на енергийните и хибридни атаки на Русия на своя територия.

БОЕЦ сезираме Европейската комисия, OLAF и Европейската прокуратура прилагайки тези доказателства за злоупотреба с европейски средства и действия на българските институции и премиер, имащи за цел прикриване на реалните цели и същност на проекта „Турски поток”, който представлява огромна опасност и заплаха за националната сигурност на България и интересите на Европейският съюз. Доказваме руското участие и контрол върху строителството на проекта, както и руският контрол над саудиткста фирма „Аркад“, определена за официален изпълнител на проекта. .

Във връзка с пълномощията на новосъздадената Европейска прокуратура, в чиито ресор е именно разследване на сигнали за злоупотреби с европейски средства, ГД „БОЕЦ“ сезираме и г-жа Лаура Кьовеши за казуса, както и европейската служба за борба с измамите OLAF.

Заявяваме своята готовност да представим и допълнителна информация и потвърждаваме желанието ни за срещи с Европейската комисия и г-жа Кьовеши.

25.10.2020г. Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ

БОЕЦ ще настояват за бърза реакция и отговор от страна на европейските институции и продължаваме с действията си на място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук