„БОЕЦ“: Пеевски още ли е недосегаем?

0
ГД „БОЕЦ“ сезира ДАНС, ВКП, МС и Министерството на иновациите и растежа за престъпни схеми в ББР
ГД „БОЕЦ“ сезира ДАНС, ВКП, МС и Министерството на иновациите и растежа за престъпни схеми в ББР Снимка: БТА

ГД „БОЕЦ“ сезира ДАНС, ВКП, МС и Министерството на иновациите и растежа за престъпни схеми в ББР

Сдружение БОЕЦ внесе сигнали до ДАНС, ВКП, МС и Министерството на иновациите и растежа за продължаващи престъпни схеми в ББР. Преди седмици БОЕЦ огласихме информация, че БУЛГАРТАБАК, свързана с Пеевски, е прекратила още през март плащанията по своите кредити (над 150 милиона лева) към ББР и в момента се договаря схема за опрощаване на кредитите срещу заложените активи, които не покриват, като стойност задълженията. Така банката ще бъде ощетена с десетки милиони лева.

На сайта за разследваща журналистика BIRD.BG също публикуваха свое разследване за няколко подобни схеми, както и за кредитиране на лица – руски граждани и компании спрямо които има наложени европейски санкции заради войната на Русия срещу Украйна. Това е заплаха за националната сигурност на страната и показва тежки дефицити и пороци в управлението на ББР.

Въпреки публично огласената информация нито една институция или партия не реагира. Пълното и всеобщо мълчание по темата няма логично обяснение защото новите управляващи дойдоха на власт с обещанията за борба срещу корупцията и разграждане на корупционният модел Борисов-Пеевски. Вместо бързи действия и разследване на данните за източване на десртки милиони от държавната банка, Борисов и Пеевски се оказаха част от управляващото мнозинство, а срещу БОЕЦ, BIRD.BG и Биволъ е организирана масова офанзива за медийно затъмнение и атаки. Отново сме нарочени за врагове на стабилността от управляващите, а репресиите, заплахите и делата срещу нас продължават с пълна сила.

Прилагаме текста на сигнала:

СИГНАЛ

от Сдружение Гражданско движение „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ“,

ЕИК 176949776, Адрес: гр. Видин, к-с „Панония“ блок 4 вход „З“ ап. 157,

Представлявано от Георги Борисов Георгиев, ЕГН 730621#### председател на УС

е–mail : gdboec@abv. bg

ОТНОСНО

Данни за престъпления от общ характер – корупция, злоупотреба с власт, финансови и други престъпления, както и престъпления застрашаващи националната сигурност на България.

На 22.06.2023. в сайта за разследваща журналистика BIRD.BG бе публикувано разследване със заглавие: „Банка за безобразия и разхищения: Перачи на пари, търговци на смърт и руснак под санкции са сред клиентите на държавната ББР“.

В статията са посочени и разследвания на БОЕЦ и се прави обоснован извод, че процедурите срещу пране на пари на Българската банка за развитие (ББР) с пълен провал. Пет милиона са дадени на фирма, свързана с перач на пари от “Барселонагейт”. Девет милиона на фирми на руснак, подлежащ на санкции, който в миналото е доставял самолети за режима на талибаните като партньор на “търговеца на смърт” Виктор Бут. Стотици милиони срещу мизерно обезпечение са отпуснати на фирмите Булгартабак и Водстрой 98, свързвани с Делян Пеевски.

Насърчителната банка под ръководството на Стоян Мавродиев стана източник на публични скандали. Кредити за стотици милиони със съмнителни обезпечения за фирмите Водстрой 98, Ултрастрой, Роудуей Кънстракшън, Интернешънъл Инвестмънтс, Булгартабак и С.Г. Груп, бяха обявени от първото служебно правителство с министър на икономиката Кирил Петков. Той директно обяви, че “кредитите са за Пеевски”.

От това обаче не последва нищо. Кредитите не бяха обявени за предсрочно изискуеми, въпреки скандалните данни, че по някои от тях се изплащат само лихви, а за други обезпеченията са повече от съмнителни. Както разкри ГД БОЕЦ, след промените на ръководството в банката все пак е останал да работи Живко Тодоров /бивш шеф на ПИБ и “човек на Пеевски”/ с 30 000 лева заплата. В крайна сметка той бе принуден да си подаде оставката. Служебният кабинет на Румен Радев също извърши промени в ръководството на ББР, с които контролът бе поет отново от хора, близки до ГЕРБ и ДПС.

50 милиона кредит с 5 милиона обезпечение

BIRD проучва подробно как с пари на данъкоплатците е финансирана покупката на голям хотелски комплекс на Халкидики, свързван с Делян Пеевски, и е обезпечен луксозният живот на Румен Гайтански – Вълка.

Под радара обаче е останал един наистина скандален кредит за фирмата Водстрой 98, която през 2014 г. е получила 50 500 767 лева срещу обезпечение от 4 500 767 лв. С други думи, ако кредитът не се изплаща, банката ще се задоволи с десет пъти по-малко от отпуснатата сума.

През 2014 г. Водстрой 98 е във вихъра си на получател на едри обществени поръчки и като неин формален собственик се води Иван Мирински. Фирмата се гласеше да строи неслучилия се Южен Поток, а след това заварди договори за строеж на Автомагистрала Хемус, които бяха замразени през 2016 г. по настояване на Борисов. Заради репутационната щета Водстрой 98 се вля в Хидрострой на Велико Желев, вече като ВДХ, но потокът от обществени поръчки не секна. Последната скандална поръчка беше за ремонта на релсите на Трамвай номер 5, който не приключи в срок, а и релсите се оказаха вълнообразни.

Булгартабак вече не плаща

От 20 март тази година „Булгартабак“ е спрял да плаща кредит от 150 милиона лв. към Българска банка за развитие, обяви ГД БОЕЦ, позовавайки се на различни източници от ББР и от Министерството на иновациите и растежа. Кредитополучателят „Индастриал солюшънс енд технолоджи“ е предложил фирмата да прехвърли цялото обезпечение по кредита на банката по схема дълг срещу собственост.

Не става ясно дали банката е приела офертата и ако е приела, по каква оценка ще получи заложените имоти и какво ще прави с тях – пишат от БОЕЦ. Според източниците на сдружението кредитът от 150 млн. лв. бил обезпечен с имоти за 100 млн. лв. Това е доста по-добре отколкото кредита на Водстрой 98, но все пак банката е напът да изгуби едни 50 млн. лв. пари на българските данъкоплатци. Ако схемата се реализира ББР ще загуби десетки милиони лева.

Пет милиона за фирма свързана с перачи от Барселонагейт

Всички тези рекордно големи кредити са отпуснати при предишното ръководство на банката с шеф Стоян Мавродиев. След огласяването им от Кирил Петков бяха направени промени, които забраняват да се отпускат повече от 5 млн. лв. Но и при новите правила, с новата управа, до държавните пари успяват да се докопат силно съмнителни играчи.

Пример за това е фирмата “Ведерник”, която иска от ББР кредит от 5 милиона лв., за да придобие хотел в Белоградчик. Тя минава без проблем скенера на управление “Банкова сигурност” с шеф Пламен Димитров от ДС.

Проблем обаче има. При внимателно оглеждане на фирмената история на лицата от “Ведерник” се вижда, че до средата на март т.г. управител е било лицето Тодор Петров Стефанов. Той и в момента е управител на фирмата “Россгаз Инженеринг“, в която собственик е американската фирма Hutton Marketing LLC. За номинален собственик на Hutton се е обявил французинът с ирландско гражданство Жан-Кристоф Ги Жак Нивар. Той е класически сламен човек и между многобройните свързани фирми, в които има участие, се виждат такива свързани с ПИБ /съпругата на Цеко Минев/ и на Румен Гайтански – Вълка /Къпалнята Мария Луиза/.

Дори само това би трябвало да запали червен семафор в “Банкова сигурност”, но има и още. Преди Жан-Кристоф Hutton Marketing е имала друг номинален собственик – Белинда Ланион. През 2015 г. тя е осъдена заедно с партньора си Майкъл Дойл за пране на пари и влиза в затвора. Ланион е също така и бивш номинален собственик на Gordon Holdings, една от офшорките зад фирмите, които са финансирали прочутия бутик в Барселона, управляван от Борислава Йовчева. Да, става дума за най-шумното разследване в държавата – Барселонагейт, по което протича и премиерът Бойко Борисов.

Всичко това е публична информация налична в Търговския регистър и е необяснимо как отдела по сигурност на държавната банка успява да я проспи и да одобри кредита за Ведерник, който вече е усвоен. Но през цедката на ББР са минавали и много по-сериозни случаи.

Преди няколко години международното разследване FinCen Files с български партньор Биволъ разкри, че офшорна фирма е платила 31 милиона долара на друга офшорна фирма със сметка в държавната Българска Банка за Развитие (ББР). Първата офшорка е на лице, свързано с трафик на оръжия за Ислямска държава, а другата е на печално известен български оръжеен търговец, партньор на Боян Петракиев – “Барона”, който е бил обект на разследвания и от авторитетни чужди медии. От това също не последваха никакви санкции или проверки. А неглижиране на данните за рискови клиенти в ББР изобщо не е инцидентно.

Доставчик на талибаните, партньор на Виктор Бут и офшорен перач с държавно финансиране

ББР е предоставила кредитно финансиране на дружествата “Флай2скай” ООД и “Айм Капитал” ЕООД в общ размер на 9 милиона евро. Двете фирми до неотдавна са собственост на руския предприемач и дубайски резидент Апанди Лахиялов. Fly2Sky е чартерна авиокомпания, която оперира от България.

Налична е публична информация, че Лахиялов е замесен в доставки на самолети за талибаните като партньор на скандалния руския оръжеен търговец Виктор Бут, осъден на 25 години затвор в САЩ. Този факт очевидно е проспан от KYC отдела на банката, когато е разглеждано неговото искане за финансиране.Двата кредита са белязани от много пороци. Така например кредитът от 7 млн. евро към Айм Капитал ЕООД е предоставен за закупуване на самолет. На банката е представен договор, че продавач е дружеството Аеровиста ФЗЕ, Дубай. То обаче също е собственост на Апанди Лахиялов. Няма никаква икономическа логика ББР да предостави кредит на някой, за да закупи самолет от себе си. Очевидно е, че парите са използвани за други цели.

Друг сериозен проблем е нарушението на европейските санкции, наложени в отговор на агресията на Русия срещу Украйна. ЕС и САЩ наложиха санкции срещу всички руски дружества, участващи в авиационния сектор, както и върху предоставянето на финансови, счетоводни и юридически услуги за руски фирми и граждани в този сектор. /Регламент (ЕС) 2022/334 на Съвета от 28 февруари 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна/.

За да заобиколи санкциите, Лахиялов и съпругата му прехвърлят своите дялове от Флай2скай ООД и Айм Капитал ЕООД на свои верни служители, с които работи повече от две десетилетия в неговите дружества в Дубай – Джумбер Якобадзе и Матеос Гобена. При това той продължава да води кореспонденцията с банката, представяйки се като пълномощник на собствените си служители.

Акциите са продадени на изключително ниска стойност – 10 лв за Флай2Скай и 9 лв. за Айм Капитал. С други думи, „новите собственици” изобщо не са платили за тях. Прехвърлянето очевидно е фиктивно и е специално с цел заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС и САЩ. И както изглежда, банката също е замесена в този скандал.

Очевидно е, че дяловете на авиокомпанията Флай2скай не струват 10 лева и това се вижда, като се прегледат финансовите отчети на дружеството. Ако дяловете струваха 10 лева, нито ББР АД щеше да им предостави кредит от 9 млн.евро, нито ГД „ГВА” щеше да предостави свидетелство за авиационен оператор на фирмата. Тук има и съмнения за данъчна измама, тъй като Лахиялов е спестил и дължимия данък върху реалната стойност на акциите.

Освен, че е в нарушение на санкциите, финансирането чрез ББР е в нарушение и на българските закони и разпоредби за обезпеченията по предоставени кредити. Срещу кредити от 9 млн. евро е заложен самолет на 25 години, който със сигурност няма как да струва 12-13 млн. евро към момента на предоставяне на кредита. Освен това, стойността на това обезпечение постоянно пада, понеже самолетът и двигателите се ползват и техният технически ресурс намалява, както с времето, така и с пролетените часове.

Съмнения повдигат и данните, че Апанди Лахиялов инвестира в България пари от офшорни фирми с неизвестен произход, а легалните приходи от авиокомпанията Флай2скай се изнасят към негови дружества в Дубай, така че българските компании са на загуба и не плащат корпоративен данък в България. Тук мирише на класическа схема за пране на пари, която явно не е проблем за банката кредитодател.

За капак през м. май 2022 г., след влизането в действие на санкциите срещу Русия, министъра на транспорта Николай Събев /представител на “Продължаваме Промяната” и Христо Щерионов, директор на ГД ГВА предоставят безвъзмездна държавна помощ на Флай2скай ООД в размер на почти 3 млн. лева. Повтаряме, че това дружество е собственост на руският гражданин Апанди Лахиялов, който формално се е скрил чрез прехвърляне на своите дружествени дялове на свои служители.

През цялото това време, когато са отпускани скандалните кредити, шеф на управление “Банкова сигурност” е Пламен Василев Димитров, щатен служител на комунистическата Държавна сигурност. Но ББР не вижда никакъв проблем в това.

Прилагаме линк към публикацията на BIRD.BG с приложените документи:

https://bird.bg/bbr-money-laundering/

БОЕЦ изискваме от сезираните институции и прокуратурата да образуват съответните проверки и да се образува досъдебно производство, като се отчете високият и надделяващ обществен интерес по казуса и неотложно да започне процедура по разследване на данните за престъпни схеми за ощетяване на ББР, финансиране на лица и компани собственост на руски раждани, които са под санкции на ЕС заради войната в Украйна и представляват заплаха за националната сиурност на сраната. БОЕЦ изискваме да бъдат предприети незабавни процесуални действия и спрямо всички визирани лица, включително и длъжностки такива и фирми в сигнала.

Дата: 25.06.2023г. Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Борбата срещу мафията се води на всички фронтове всеки ден. В тази война няма „наши“ и „ваши“, а ни води само защитата на общественият интерес. Партийните интереси, както и тези на партийните лидери обикновено се изразяват в желание за власт и запазване на статуквото и механизмите за безнаказаност, често с обещания за промяна, които след това се заменят с договорки с мафията и поредната подмяна.

Битката продължава!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    Видинския нещастник само ВНАСЯ сигнали по цял ден. Сякаш има огромна мрежа от държавни служители и ми се подава информация почасово специално на него. Той се изпика в лицето ма сащ и глобалния им закон, че твоето ли няма да препикае? Този е много жалък глупак.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари