БОЕЦ пусна сигнал срещу Делян Пеевски за корупция и злоупотреба с власт

0
ГД „БОЕЦ“ пусна сигнал до Върховната касационна прокуратура за кредитите на Делян Пеевски в КТБ
ГД „БОЕЦ“ пусна сигнал до Върховната касационна прокуратура за кредитите на Делян Пеевски в КТБ Снимка: БГНЕС

ГД „БОЕЦ“ пусна сигнал до Върховната касационна прокуратура за кредитите на Делян Пеевски в КТБ

Публикуваме пълния текст на сигнала от ГД „БОЕЦ“:

ДО: ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

СИГНАЛ

от Сдружение Гражданско движение „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ“,

ЕИК 176949776, Адрес: гр. Видин, к-с „Панония“ блок 4 вход „З“ ап. 157,

Представлявано от Георги Борисов Георгиев, ЕГН 7306211766 председател на УС

e-mail : [email protected]

ОТНОСНО

Данни за престъпления от общ характер – корупция, злоупотреба с власт, престъпление срещу правосъдието с цел осуетяване на наказателна отговорност спрямо конкретно лице, укриване на доказателства по наказателно производство, унищожаване на доказателства по наказателно производство, затаяване на информация по назателно производтсво и др. извършени от Бисер Лазов – свидетел на прокуратурата по делото за фалита на Корпоративна търговска банка и блисък до Цветан Всилев – собственик на КТБ , Иван Гешев – главен прокурор и наблюдаващ прокурор по делото за фалите на КТБ и Делян Славчев Пеевски – депутат в 49-ят Парламент на Република България от ПП ДПС собственик и свързан със фирми получатели на кредити от КТБ в съдружие със воята майка Ирена Кръстева, за които кредити са укрити и унищожени данни за тяхното усвояване и евентуално невръщане с причиняване на щети в особено големи размери на банката.

БОЕЦ представяме на ВКП документи получени от неизвестен източник, които представляват оригинални банкови документи и отчети на КТБ, ръчни бележки, които според нас са написано от Цветан Василев – собственик на КТБ и Бисер Лазов – приближен на Цветан Всилев и свидетел по делото КТБ, одитни доклади, регистрации на офшорни компании и др. В тях са налични данни за съществуващи към 2010г. кредити отпуснати от КТБ директно на компании и медии, които са собственост на Ирена Кръстева – майка на депутата Пеевски – НБМГХ, МОНИТОР, ИПК РОДИНА, ТЕЛЕГРАФ, ПРЕСТРАФИК, ПОЛИТИКА ДНЕС, МЕРИДИАН, ПРЕСМАРКЕТ, ИК БОРБА, ЕКСПРЕС БГ, ББТ и др. Предоставяме и данни за заеми от фирми кредитополучатели на кредити от КТБ към компаниите на Кръстева и Пеевски, като по този начин краен получател и длъжник се явават фирмите на Кръстева и Пеевски. Тези кредити са останали невидими за разследващите органи и прокурор Гешев по делото за фалита на КТБ.

Налични са документи за банкови преводи по фактура издадена от немска компания към фирма ИНТЕРФИН ХОДЛНИГ за заплащане на оборудването на печатницата ИПК Родина – собственост на Ирена Кръстева. ИНТЕРФИН ХОЛДИНГ има установени задължения в размер на десетки милиони към КТБ. Данните за тези плащания по фактури и договори за оборудването на печатницата на Пеевски са останали скрити за разследващите органи и прокурора Гешев по делото за източването и фалита на КТБ. Бисер Лазов също е затаил информацията за тях.

Налични са ръкописно написани бележки и схеми според нас с почерка на Цветан Василев на разпределение на кредити и задължения от КТБ и фирми длъжници на КТБ към фирми на Кръстева и Пеевски, в които е описано движението на тези задължения с абревиатурите и имената на фирмите на Кръстева и Пеевски, както и с инициалите „ДП“ и „ДП 1“.

Налични са и ръкописно написани схеми според нас с почерка на Бисер Лазов на разпределение на кредити и задължения от КТБ и фирми длъжници на КТБ към фирми на Кръстева и Пеевски, в които е описано движението на тези задължения с абревиатурите и имената на фирмите на Кръстева и Пеевски.

Налични са и разпечатки от електронни съобщения от Георги Зяпков – директор в КТБ към Бисер Лазов, в които са описани кредитите на фирмите на Кръстева и Пеевски предоставени от КТБ.

По време на своите публични изяви, като наблюващ прокурор по делото за източването и фалита на КТБ, Иван Гешев отричаше по делото да са налични данни за кредити от КТБ към компании на Пеевски и Кръстева. На 27.03.2014г. сайта „Биволъ“ публикува прокурорско постановление на прокурор А.Илиев от СГП от 16.04.2009г. по преписка № 13585/2007г. и пр. №17491/2008г. по описа на ВКП, от което е видно, че през месец юли 2007г. НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ АД е закупила редица медии и компании, като за целта е ползвала кредит от КТБ , като през месец ноември същата година кредита е бил погасен. Прокурор Гешев, както и Пеевски многократно са отричали фирмите на Пеевски да са ползвали кредити от КТБ, но след огласяването на тази прокурорска проверка и двамата признават за наличието на този кредит, но Гешев твърди, че други кредити след това не е имало, а Пеевски, че кредита е бил изплатен. От техните думи се внушава, че след ноември 2007г. компаниите на Кръстева и Пеевски не са ползвали и получавали кредити от КТБ. Документите, които БОЕЦ предоставяме доказват, че фирмите на Кръстева и Пеевски са получили кредити в изключително големи рамери в продължение на години след 2007г. и обосновано предполагаме, че тези задължения, или част от тях не са възстановени на банката по различни схеми. Упоритата теза на прокурор Гешев, както и мълчанието на основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов за липсата на кредити и задължения на компаниите на Кръстева и Пеевски доказват според нас, че те под влияние на Пеевски умишлено са укрили тези данни, за да осуетят наказателно преследване спрямо Кръстева и Пеевски, както и с цел получаване на матриална облага чрез невръщане и източване на огромни по размер средства от КТБ и да бъдат прикрити следите за извършеното престъпление.

БОЕЦ представяме следните документи:

Представяме документ от банков превод на английски за сумата от 2 850 000 евро от фирма ИНТЕРФИН ХОЛДИНГ регистрирана в Сингапур към немската компания Кьониг и Бауер за плащане по конкретна фактура. Фирма ИНТЕРФИН е с установени задължения към КТБ в размер на десетки милиони. Това плащане според нас представлява заплащане на част от стойността на оборудването на печатницата ИПК Родина – собственост на Кръстева и Пеевски. Според БОЕЦ това не е еденично плащане, а вероятно са реализирани и други. Тези плащания са формирали част от задълженията на ИНТЕРФИН към КТБ, но крайният ползвател на кредитите се явява ИПК Родина на Кръстева и Пеевски по следната схема: Кредит от КТБ към ИНТЕРФИН, плащане от ИНТЕРФИН към Кьониг и Бауер по задължение на Кръстева и Пеевски за доставка на оборудване за тяхната печатница. Така поне част от дълга формиран от ИНТЕРФИН реално е дълг на Кръстева и Пеевски, те са крайните ползватели на средствата. В обвинителният акт по делото КТБ изготвен от прокурор Иван Гешев липсват данни за тези задължения на Кръстева и Пеевски. Това ни дава основание да считаме, че те са били укрити умишлено. По други сигнали на БОЕЦ до прокуратурата сме предоставили и данни, че лично Иван Гешев е унищожавал документи по делото КТБ, като ги е изгарял в двора на къщата на неговият баща Стоимен Гешев в с. Волуяк според сведения предоставени от Георги Георгиев – бивш собственик на фирма „ЖОСИ“.

Предоставяме таблица с прикрепена бележка с кламер с ръкописен текст написан според нас от Бисер Лазов със съдържание: „Р-р (размер) дълг 07.11 фирми медии 7 500 000 лв главница остатък 5 614 000 лв.“ В таблицата е описан размера на дълга на фирми на Кръстева и Пеевски – ПРЕСМАРКЕТ ООД, ОБВ АД, ББТ ЕАД, ОБВ БЛИЗНАЦИ, ИПК РОДИНА, НБМГХ ЕАД и др. към 17.11.2009г. и срока на погасяване им. Видно е , че някои от задълженията са със срок на погасяване след затварянето на КТБ през юни 2014г. Има в таблицата и бележки по различните задължения. На гърба на таблицата има ръкописно нарисувана сема със стрелки и имена на компаниите на Кръстева и Пеевски според нас с почерка на Бисер Лазов. Това е категорично доказателство, че той е знаел за задълженията и кредитите от КТБ към компаниите на Кръстева и Пееввски и умишлено е затаил тази информация по делото защото в неговите показания по делото липсват такива сведения. Такава информация не е установена и от прокурор Иван Гешев.

Предоставяме разпечатка от електронно съобщение през електронна поща от Георги Зяпков – директор в КТБ до Бисер Лазов от 22.12.2009г. В съобщенето са описани дължимите суми към 22.12.2009г. (главници плюс лихви) на компаниите на Кръстева – Пеевски към КТБ, както следва :

ПРЕСМАРКЕТ – 1 279 448.80 ЛВ

ОБВ АД – 780 328.07 ЕВРО

ББТ ЕАД – 956 412.50 ЕВРО

ОБВ БЛИЗНАЦИ – 391 625.75 ЛВ

ИПК РОДИНА – 1 510 125 ЛВ

НБМГХ АД 478 187.12 ЕВРО

Съобщението е подписано от Жоро Зяпков. Има и ръкописна бележка с почерка на Бисер Лазов според нас с текст – „5 641 280 заложени, 6 005 685 необходими“. Това е поредно доказателство, че Лазов е знаел за задължението и кредитите на компаниите на Кръстева и Пеевски към КТБ, но е затаил тази информация пред разследващите органи. Нашият извод, че тези документи са от личен архив на Бисер Лазов доказва, че той умишлено е и скрил тези документи от разследващите. Информцията е от такова естество, че се предполага, че тя е налична и в базата данни на банката, но прокурор Иван Гешев не установя тези данни, като дори упорито ги отрича. Това е от своя страна е доказателство, че и той е затаил и укрил умишлено данните за задълженията и кредитите на компаниите на Ирена Кръстева и Пеевски към КТБ.

Предоставяме документ от НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ – ДВУСЕДМИЧНА СПРАВКА ЗА РАЗЧЕТИТЕ НА ПЕЧАТНИЦАТА ИПК РОДИНА. В табличен вид са представени ваземанията и задлженията на ИПК Родина, от които е видно, че към 09.07.2010г. ИПК Родина, която компания е собственост на Кръстева и Пеевски има задължение в КТБ в размер на 1 500 000 лв.

Предоставяме ‚СПРАВКА – КОНСОЛИДИРАНИ ДАННИ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА АД КЪМ 30.10.2009г. КОНСЛОЛИДИРАН СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС. От тази справка е видно, че компаниите на Кръстева – Пеевски имат задължения към КРАУМ НЕДИЯ в разер на 5 776 000лв. И получени заеми от КТБ е размер на 4 073 000лв. Имаме пряко доказвателство за получени заеми от компанните на Кръстева – Пеевски от КТБ. Имаме и доказателство, че компаниите на Кръстева – Пеевски имат задължения в размер на 5 776 000 лева към КРАУН МЕДИЯ.

Предоставяме Отчет за управлението на ТВ 7 – собстеност на КРАУН МЕДИЯ – ОБЩО 7 страници, в който е приложена справка за задълженията, от която е видно, че към 04.2010г. има задължение от 9 760 000 лв по заем към фирма ТЦ ИМЕ.

Официално дълга на КРАУМ МЕДИЯ към ТЦ ИМЕ е в рамер на около 300 милиона лева, а ТЦ ИМЕ е един от най-големите длъжници на КТБ. Установяваме ясно следната схема – КТБ отпуска кредити към ТЦ ИМЕ, ТЦ ИМЕ отпуска заем на КРАУН МЕДИЯ, КРАУН МЕДИЯ отпуска заем на компаниите на Кръстева и Пеевски. По тази схема компаниите на Кръстева и Пеевски са крайните получатели на поне част от кредитите предоставени от КТБ на ТЦ ИМЕ – видно и доказано от предоставените документи. Тези документи би трябвали да са налични по делото за фалите на КТБ, но прокурор Иван Гешев не ги установява, а спред нас вероятно ги е унищожил умишлено, а основният свидетел по делото Бисер Лазов затаява информациите за тях, като по този начин се прикрива крайният получател на кредитите към ТЦ ИМЕ, а това са фирмите на Кръстева и Пеевски.

Предоставяме ръкописен текст на бял лист с формат А4 с дата 18.12.2009г. изписан според нас с почерка на Бисер Лазов, в който е описана схема за кредит от КТБ към фирма КАРНЕ М в размер на 9 000 000 евро и след това огромна част от парите описани подробно, като суми се прехвърлят от КАРНЕ М към компаниите на Кръстева и Пеевски – ББТ, НБМГХ и др. Официално фирма КАРНЕ М е един от големите длъжници на КТБ. Установяваме ясно следната схема – КТБ отпуска кредити към КАРНЕ М, след това парите се превхрълят към компаниите на Кръстева и Пеевски. По тази схема компаниите на Кръстева и Пеевски са крайните получатели на поне част от кредитите предоставени от КТБ на КАРНЕ М – видно от ръкописната записка. Тези документи би трябвали да са налични по делото за фалите на КТБ, но прокурор Иван Гешев не ги установява, а спред нас вероятно ги е унищожил умишлено, а основният свидетел по делото Бисер Лазов затаява информациите за тях, като по този начин се прикрива крайният получател на кредитите към КАРНЕ М, а това са фирмите на Кръстева и Пеевски.

Предоставяме ръкописен текст на бял лист с формат А4 без дата изписан според нас с почерка на Цвяетан Василев, в който са описани суми в размер на 12 600 000 вероятно лева „по линия на „ДП”, като е дадено указание да се заделят средства за данъци и „ДП 1“ И второ указание: „ще уточня с колко субсидирам вестниците и с остатъка – при нас за сметка на стари задължения“. БОЕЦ обосновано предполагаме, че под инициалите „ДП“ И „ДП 1“ се има предвид лицето Делян Пеевски, а от текста според нашият прочит и анализ ние разбираме, че се очаква Пеевски да изплати към КТБ сумата от 12 600 000 вероятно лева, както и че КТБ субсидира вестниците на Пеевски и че той има и стари задължения.

БОЕЦ обосновано предполагаме, че това прикриване на задължения на фирмите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски към КТБ е станало в сговор между Пеевски, Бисер Лазов и Иван Гешев. Изказваме обосновано съмнение, че Пеевски, Гешев и Лазов са създали Организирана престъпна група за прикриване на задълженията на компаниите на Кръстева и Пеевски, както и за осуетяване на наказателна отговорност и преследване на Ирена Кръстева и Делян Пеевски заради източването на КТБ чрез усвояване и невъзстановяване на кредити в изключително големи размери към КТБ и фирми кредитополучяатели от КТБ и ощетяване на банката, кредиторите и държавата, която изплати на вложителите гарантираният размер на влоговоте.

Изискваме от прокуратурата да образува наказателно производтво срещу Бисер Лазов, Иван Гешев и Делян Пеевски за организирана престъпна група за престъпление срещу правосъдието с цел осуетяване на наказателно производсвто и прикриване на данни по делото за фалита и източването на КТБ за задължения на фирмите на Ирена Кръстева – майка на Делян Пеевски. Другата цел на създаденото ОПГ е да извлече материална изгода, като избегне връщането на задължения в изключително голям размер към КТБ и фирми получили кредити от КТБ. Изсикваме незабавно главният прокурор Иван Гешев да бъде отстране от длъжност с цел да не влия върху разследването и свидетелите. Изискваме незабавно прокуратурата да поиска имунитета на депутата Делян Славчев Пеевски.

БОЕЦ изискваме да бъдем уведомени за действията на прокуратурата и резултатите от тях. Заявяваме своята готовност да предоставим и допълнителна информация по случая.

Общо сигнал в 7 седем страници и приложения в 14 страници.

21.05.2023г. Георги Георгиев – Председател на УС на ГД ‚БОЕЦ“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари