Близо 600 дни няма и следа от банковия касиер, осъден за кражба на 21 милиона лева

1
Парите бяха изнесени в торби, никой не знае къде са
Парите бяха изнесени в торби, никой не знае къде са Снимка: 24 часа

Около 580 дни от бившия главен касиер на "Алфа банк" Петко Митевски, подсъдим за кражбата на 21,2 млн. лева от главната каса на трезора, няма и следа.

Той изчезна през юли 2017 година, след като получи 15 г. затвор за "кражбата на века". По-голямата загадка обаче е къде са парите, изнесени в сакове на три пъти между 2008 и 2010 г. Въпросът не намери отговор нито на продължилото 4 години разследване, нито на делото, минало на две съдебни инстанции, разказва "24 часа".

Преди седмица Софийският апелативен съд потвърди присъдата на Митевски в негово отсъствие. Митевски е обявен за издирване, но не публично със снимка, както дупнишките бизнесмени Братя Галеви, "Кокаиновият крал" Брендо, банкерът Цветан Василев и хотелиерът Ветко Арабаджиев. Предположенията къде е Митевски не секват. Най-често се споменават Доминикана и Южна Африка. Появяват се дори съмнения, че може да не е сред живите.

В продължение на месеци бившият банков касиер е търсен освен на постоянния си адрес в кв. "Красно село" в София и в други 3 жилища, на които е пребивавал през годините. Не е намерен и при сестра си в Пловдив. По данни на Гранична полиция обаче, той не е напускал България.

Изчезването му през юли 2017 г. беше изненадващо, защото по време на цялото дело на първата инстанция Митевски демонстрира изрядно поведение - не пропуска нито едно заседание. Винаги спокоен, облечен елегантно с костюм и вратовръзка. Той дори пътува с разрешение на съда до Турция за 3 дни и после се върна. Това е и причината съдията Николай Младенов от СГС да го остави на свобода срещу подписка, въпреки че на 16 май 2017 г. го осъжда на 15 г. затвор.

Прокуратурата протестира пред Апелативния съд това решение. Магистратите нареждат той незабавно да бъде отведен в Софийския затвор. Аргументът им - тежкото наказание е предпоставка осъденият да се изкуши и да се избяга от правосъдието. В средата на юли 2017 г. Митевски дори се явява с багаж в столичното 6-о РУ, за да бъде отведен в затвора.

Придружен е от адвоката си Георги Варамезов. Оказва се обаче, че съдебното решение още не е пристигнало в полицията и той е пратен да се прибира вкъщи и да чака униформените. Защитникът му заминава на почивка, но оставя на полицаите телефонен номер за контакт. След по-малко от седмица търсят касиера в дома му, за да го отведат в затвора, но никой не им отваря. По-късно се свързват със съпругата му, която им обяснява, че не го е виждала от дни и не знае къде е. Отношенията между двамата са силно влошени още от 2016 г.

"Не знам нищо за него, нямам представа къде се намира", каза адвокат Варамезов, който е защитник на Митевски от задържането му през октомври 2011 година, след като през 2010 г. банката установява липсата на огромната сума.

Предстои в следващите месеци делото да стигне и до Върховния касационен съд.

Самият Митевски твърди, че бизнесменът Петър Цалабас, известен още като Пепи Гърчето, му обещал 400 000 евро комисиона, ако за известно време му повери изнесените пари за съхранение, а после щял да ги върне. По-късно пред съда обаче Цалабас отрича това да е вярно.

След продължило 4 г. разследване прокуратурата стига до извода, че Митевски е присвоил 21 201 430 лв. на три пъти в периода от 2008 до 11 май 2010 г. Парите изнасял в чанти, които товарел в колата си. Това ставало безпроблемно, защото единствен имал ключ от главната каса и по цял ден стоял там. Бившият главен касиер се опитвал да прикрива липсващите пари с фалшиви протоколи.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари