Био ламинат за хартия е бизнесът, който спечели конкурса Chivas Venture

0

Биоразградим ламинат за хартия, подходящ за компостиране, е българският победител в петото издание на конкурса за социално ангажирани бизнеси Chivas Venture.

Компанията  ще представи България на международния финал на надпреварата в Амстердам и ще има възможност да се състезава за част от наградния фонд в размер на 1 млн. долара, пише Капитал.

До местния финал стигнаха четири български стартиращи компании, които със своите проекти целят да помогнат на различни общности или да подобрят околната среда. По пътя до финала младите предприемачи преминаха през обучения и менторски сесии, а жури от български предприемачи и инвеститори трябваше да избере най-добрия социално отговорен и печеливш бизнес.

Стартъпите бяха оценявани от Станислав Сираков, съдружник във фонда за рискови инвестиции LAUNCHub, социалния предприемач Боян Бенев, Манол Пейков, собственик на издателска къща "Жанет 45", изпълнителния директор на "Нетинфо" Христо Христов и Елена Маринова, президент и съдружник в "Мусала софт".

Победителят

Въпреки че младата компания Lam’On е в начален етап от развитието си, основателите й Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков имат ясен бизнес план как могат да помогнат на природата и да намалят използването на пластмаса. Те разработват биоразградимо ламиниращо фолио, което се използва в печатната индустрия и може да бъде компостирано. Начинът му на използване и машините, на които се ламинира, са същите като при обикновеното филио, но за създаването му се използват екологични продукти.

Цената му също е конкурентна на останалите решения на пазара. Към момента младите предприемачи имат вече готов прототип, който целят да предлагат както на печатни медии, в частност списания, така и на фирми, изработващи еднократни рекламни материали. Скоро от Lam’on ще започнат и пилотни тестове с шест софийски печатници.

Подгласниците в надпреварата

До финалната четворка стигнаха още проектите на българските стартиращи компании Meteo.rocks, Initiative for social empowerment (ISE) и Hyperfold.

Целта на основателите на Meteo.rocks е изграждане на частна мрежа от автономни метеорологични станции, премахвайки досегашните остарели модели на отчитане чрез аналогово оборудване като живачни термометри и кофи за валежите. Тяхната система ще предоставя актуална, общодостъпна информацията, безплатна за потребителите, така че да могат по-добре да планират дейности, зависими от външните условия. Техни метеостанции са монтирани в София, Виена, хижа Алеко и други, а данните от тях могат да се наблюдават в реално време в сайта на компанията.

Социалното предприятие Initiative for social empowerment (ISE) учи хора от уязвими групи на занаят и им осигурява дълготрайна работа. Те изработват кукли, билкови ароматизатори и свещи, които след това продават и си осигуряват доход. Обучават ги дизайнери, художници и терапевти, а основните групи, на които помагат са хора с увреждания, роми, бежанци и жертви на трафик и насилие, като според основателите на организацията по този начин ги приобщават към обществото и им помагат да се чувстват пълноценни. Допълнително те развиват и предприемачески умения и сами да контролират процесите по изграждане и управление на собствено микро предприятие.

Чрез иновативна технология за сгъване стратъпът Hyperfold цели да намали ежедневното използване на пластмаса за еднократна употреба. Екипът работи върху технология, наподобяващи оригами, която позволява различни цилиндрични форми да бъдат сгънати до 10% от обема си. Младата компания разработва и специална бутилка за многократна употреба, която след използването й може да бъде сгъната и удобна за пренасяне.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари