Данаил Ковачев откри информационен ден за финансирането на фирмени иновации с европейски средства

0
Предприемачите имат шанса да направят най-оптималния избор за своята инвестиция, посочи областният управител на Русе
Предприемачите имат шанса да направят най-оптималния избор за своята инвестиция, посочи областният управител на Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Предприемачите имат шанса да направят най-оптималния избор за своята инвестиция, посочи областният управител на Русе

Иновации с европейски средства могат да разработват всички микро, малки и средни фирми у нас. Срокът за кандидатстване за европейско финансиране е 15 май, стана ясно от информационен ден в Русе по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021 – 2027 г.

Събитието бе открито по-рано днес от областния управител Данаил Ковачев, който посочи, че в последно време можем да говорим за действителна национална иновационна политика с ясен фокус върху развитието на всеки регион. „Така предприемачите имат шанса да направят най-оптималния избор за своята инвестиция и съответно тя да има максимално полезен ефект върху икономиката на съответната общност“, каза Ковачев. Той посочи още, че Русе присъства добре на икономическата карта на страната, което се дължи на добрата мениджърска подготвеност на компаниите. Областният управител отбеляза още, че специално за нашия град голяма част от бизнеса съществува под форми на клонове и подразделения на големи икономически субекти, вкл. и международни. „Иновациите са тези, на които възлагаме най-големи надежди за постигане на по-висока конкурентоспособност и устойчив растеж, независимо дали говорим за откриване на нови работни места, внедряване на нови технологии или друг тип усъвършенстване на производството“, категоричен бе областният управител, който увери присъстващите, че ръководството и екипът на Областната администрация ще продължат да бъдат партньори за постигането на напредък в сектора на иновациите на регионално ниво.

От безвъзмездната финансова помощ ще могат да се възползват микро, малки и средни предприятия /МСП/, дружества с до 3000 служители и средна пазарна капитализация, регистрирани до 31 декември 2020-а. Големи компании и фирми също могат да кандидатстват, но единствено в партньорство с МСП.

Процедурата е с общ бюджет от 127 млн. лв. Минималният размер на финансирането е 50 000 лв., а максималният зависи от големината на фирмите. За микропредприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв. В зависимост от категорията на предприятието процентът на съфинансиране е между 25 и 60 %.

Проектите на кандидатите трябва са насочени към някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/ – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Подкрепата е за разработване на продуктови иновации или такива в бизнес процесите, свързани с изследвания, изпитвания, измервания и валидиране, както и създаване и тестване на прототипи и пилотни линии. Ще се финансират още иновации в областта на изкуствения интелект и повишаването на промишления капацитет, облачните изчисления /Big Data, Grid and Cloud Technologies/, комуникационните мрежи, вкл. безжични сензорни мрежи, комуникация или управление. Допустимо е и разработване на ИКТ подходи в машиностроенето, медицината, творческите и рекреативните индустрии, дигитализацията на културно-историческото наследство, телемедицината, блокчейн технологиите, в областта на автономните роботи и системи и др. Финансиране ще могат да получат и дейности по разработване на нови методи за чисто производство, съхранение, преработка и дистрибуция на специфични български съставки и продукти. Също и за разработване на водород-базирани технологии в индустрията, енергетиката, транспорта и бита. Средства ще се отпускат и за иновации в процесите по ин-витро, тъканното инженерство и регенеративната медицина, както и за нови решения в културни и творчески индустрии, като сценични и визуални изкуства, медии, библиотеки и др.

Пълна информация за процедурата „Разработване на иновации в предприятията“ има в системата ИСУН 2020 /https://shorturl.at/awTW6/, където се кандидатства и онлайн чрез модула за електронно кандидатстване.

Подробностите по програмата бяха представени от експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК) към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Подобни информационни дни се провеждат само в осем областни града, като Русе е включен неслучайно, тъй като според тях в града има редица бизнес перспективи. В инициативата участваха представители на бизнеса, академичната общност, синдикатите, местната власт, както и експерти от Областния информационен център и управителят на организацията Диана Аврамова.

Инициативата бе организирана от Министерството на иновациите и растежа с подкрепата на Областната администрация и Областния информационен център в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари