Без обезщетения за стопаните, чиито свине не са регистрирани

0
Правителството ще мисли как да ги подкрепи
Правителството ще мисли как да ги подкрепи Снимка: bTV

Стопаните, чиито свине не са регистрирани по европейския регламент, няма да бъдат компенсирани, заради чумата, но правителството ще мисли как да ги подкрепи, не като пряко обезщетение.

Това каза министърът на земеделието Десислава Танева, предава БНР. Тя добави, че към днешна дата огнищата на зараза при домашната свиня са 21, а при дивата – 20.

Танева призова кризата да не се политизира:

"Всяко използване на ситуацията за политически цели е държавно, безотговорно в най-голяма степен. Става въпрос, че един конкурентноспособен сектор, какъвто е индустриалното свиневъдство, което задоволява близо 50% от местното потребление на свинско месо, е поставено на риск“.

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че днес има ново регистрирано огнище на африканска чума по свинете – и то е в Монтана. По-късно бе съобщено и за още две нови огнища - в Плевенско и Великотърновско.

"Сектор "свиневъдство", задоволяващ почти половината от местното потребление, е под огромна заплаха. Трябва спешно да спрем разпространението на африканската чумата по свинете и да спасим сектора", каза Танева, откривайки първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г.

Тя определи като основателни критиките на еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис по отношение на предприетите мерки за справянето с разпространението на заразата: "Знам неговите забележки и очевидно е, че имат основания. Аз не мога да ги коментирам, освен в момента ситуацията, в която сме, да направя това, което наистина е максимално възможно, за да се овладее кризата. Небрежност, вероятно има предвид, че е проявена в хода на превенцията преди заболяването".

По-рано в интервю за "Хоризонт" Андрюкайтис предупреди, че България може да загуби цялото си свиневъдство, ако не се предприемат нужните действия. По препоръка на евроексперти днес ще има и среща с председателите на ловните дружинки, за да започне масово претърсване за умрели диви прасета близо до огнищата на болестта.

И според народния представител от ВМРО Александър Сабанов има голяма опасност България да загуби индустриалното свинепроизводство заради африканската чума. При такова развитие икономическите загуби за страната ни ще бъдат сериозни, прогнозира Сабанов в кулоарите на НС:

"Загубите за икономиката ще са доста по-големи. Там имате разходи, изключително ДДС, които са приход в държавата, съпътстващи бизнеси като фуражопроизводството и други такива, които подпомагат свинекомплексите. Да не говорим за хората. Това са стотици хора, да не кажа хиляди, заети в този бранш, които ще останат на улицата, които не се знае дали ще останат в България. За да започне един такъв бизнес, все пак трябват специалисти за възстановяването му".

ДПС критикува действията на институциите в опитите за справяне с африканската чума по свинете. Бюрхан Абазов изрази опасенията, изказани и от еврокомисаря по безопасността на храните пред "Хоризонт", че България може да загуби цялото си свиневъдство. Според Абазов институциите не са сработили в критична ситуация и са необходими спешни мерки по примера на Чехия, която е използвала дори спецчасти, за да се справи със заразата:

"В Чехия как е направено? Снайперисти влизат, армията и те свършват тази работа, влизат спец. части – тюлени, кобри, рамбовци и така нататък. Това, което днес се прави в Николово и в Бръщен, трябваше да се направи в първото тутраканско село, в което избухна първият път заразата – пълна блокада, пълно изолиране, пълна дезинфекция, никакво движение на журналисти и на политици в огнището и ветеринарите да си свършат работата в огнището".

Според Бюрхан Абазов отказът на правителството да обезщети всички стопани на свине е друга причина за разпространение на африканска чума.

От БСП поискаха изслушване на вицепремиера Томислав Дончев, който е шеф на Националния епизоотичен щаб за разпространение на чумата и на ресорния министър Десислава Танева. Пенчо Милков от БСП каза пред журналисти в парламента, че няма нормативна регламентация за масово умъртвяване с пяна, каквито кадри бяха разпространени в социалните мрежи. Според Милков възниква и друг въпрос – къде ще бъдат загробени умъртвените животни:

"40 хиляди животни трябва да бъдат загробени. И само да кажа на всички, че Бръшлен е вододайна зона, влажна зона, Калимок-Бръшлен и това всички русенци го знаят какво означава, да заровиш 40 хиляди животни на четири метра под земята във вододайна зона".

"Проблем е и че у нас няма нормативен акт как да бъдат умъртвявани животни в такъв обем. Сега у нас го правят с пяна в различни сгради. Това оставя много въпроси“, каза той.

Унищожаването на свинете в заден двор не трябва да се прехвърля като изискване към кметовете, а да се организира от Централния епизоотичен съвет, настоя Милков.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще бъде изслушан утре в Народното събрание.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари