Смениха мястото за загробване на животните от свинекомплекса в Бръшлен

1
Това се случи след протест на фермери в ранния следобед днес
Това се случи след протест на фермери в ранния следобед днес

Теренът, на който ще бъдат загробвани животните от свинекомплекса в село Бръшлен, беше сменен с нов, равноотдалечен от всички населени места и вододайни зони.

Това се случи след протест на фермери в ранния следобед днес, предава БНР.

След тричасово заседание комисия от експерти на Басейнова дирекция, агенцията по безопасност на храните, екионспекцията и община Сливо поле реши да се избере нов терен за загробването на умъртвените животни от свинекомплекса в Бръшлен.

До тук се стигна след протест на производители на фуражи, етерични масла и птици, чиито бази са в непосредствена близост до първоначално избрания терен.

„Този терен е на 100 декара, като от него ще се ползват 50. Хубавото е, че е общински, че е свободен, всичко това е плюс“, каза кметът на Сливо поле Валентин Атанасов.

Той обясни, че става дума за бивш рибарник, който от години не се използва, а дъното му е непропускливо.

От утре започва елиминирането на 40 000 животни от заразения с Африканска чума по свинете комплекс в Бръшлен.

До предишния терен за загробване има множество складови и производствени бази и техните управители бяха неприятно изненадани днес от присъствието на тежка техника, която започна да го подготвя.

На 300 метра е кладенецът, който захранва Сливо поле. Какви 200, по пряката линия е на 300 метра точно кладенецът. Цялото Сливо поле пие вода оттам. Това не е нормално в близост до производствени помещения, бази които са изградени с европейски средства – двете бази са 8 млн. лева - да се прави такова безобразие. Ние тук правим биопроизводство“, коментираха протестиращи.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари