Белгийска компания иска да отвори заводи за производство на батерии у нас

0
Общият размер на инвестицията е над един милиард евро
Общият размер на инвестицията е над един милиард евро

Общият размер на инвестицията е над един милиард евро

Премиерът акад. Николай Денков проведе среща с ръководството на белгийска компания, профилирана в производството на енергийни технологии за автомобилната и други промишлености, заявила намерение за мащабна инвестиция в заводи в Стара Загора, Пловдив и Бургас.

Намерението на инвестицията е свързано с производството на твърдофазни литиеви йонни батерии, като общият размер на инвестицията е до 1,1 млрд. евро за следващите 3 до 5 години в зависимост от това как се осъществява инвестицията, каза премиерът Денков, предаде БГНЕС.

Единият завод за производство ще бъде в Пловдив, другият завод за производство на литиеви йонни батерии ще е в Стара Загора, като премиерът открои тази локация като е стратегическа за нас. Трети компонент от инвестицията е свързан с извличане на метали. „Говорим за т.нар. кръгова икономика“, уточни той, като добави, че инвестицията не е в София, а е в три от най-интересните региона в България.

Денков е категоричен, че целта на правителството е да преминем от икономиката на евтината работна ръка към икономиката на високата добавена стойност.

Президентът на белгийската компания „Avesta Battery and Energy Engineering“ Ношин Омар изрази благодарност към българския премиер, към министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, към министъра на финансите Асен Василев, с когото е имал голям брой интересни, но и доста строги разговори, както и на целия екип на „България инвест“. Специална благодарност той отправи към министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, като уточни, че процедурата е започнала още през март 2023 г. и са се водили много интензивни разговори и преговори.

Участието на България в Европейския алианс за батерии е от основна важност и е спомогнало инвеститора да вземе това решение. Целта на инвестицията е да се произвежда висококачествена продукция, но освен това ще се намали и въглеродният отпечатък и една голяма част от енергията ще бъде зелена.

10 гигавата батерии годишно ще се произвеждат в Стара Загора. В Бургас заводът ще преработва 50 хил. това отработени батерии на година и ще бъде един от най-голевите заводи от този вид на Балканите. Ще извличаме ценни суровини от повторната употреба и това е един много важен компонент от визията на Европейската комисия за кръговата икономика“, отбеляза още президентът на белгийската компания, която ще инвестира у нас. По думите му ще се осъществява и тесен контакт с местната общност.

Посланикът на Кралство Белгия в България Н. Пр. Фредерик Мьорис каза от своя страна, че след няколко седмици Белгия поема европейското председателство и такива инвестиции, които защитават промишлеността, осигуряват веригата на доставки, така че трябва да бъдат реализирани.

В България ще се създадат много възможности и ще се доразвият нашите двустранни взаимоотношения“, подчерта белгийският посланик.

Министърът на финансите Асен Василев добави, че България смени политиката по насърчаване на инвестиции, която беше доста ограничена. „Важното нещо от гледна точка на Министерство на финансите е, че средствата се дават след като е направена инвестицията, т.е. със сигурност трябва да има завод“, обърна внимание той.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов допълни, че тази инвестиция е ясен знак, че България е на прав път и че е страна, която може да бъде привлекателна за чуждестранните инвеститори, където да изпълнят тези свои инвестиционни проекти. „Трябва да работим в един синхрон и да покажем, че не само има капацитет, но и следваме основните наши приоритети“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Cgfdyr
    Пак мръсно производство!!! Пак мръсен въздух?! Тези белгийци, сигурно са от Турция?!!!
  • 0
    2
    фена на Путин
    Да си носи и тумба цигани с оркестър. Фламандския не е задължителен. Тук вече опразват и зачистват цялата територия.
  • 0
    1
    LOL
    Те просто не са направили проучване, за това са се ориентирали към Стара Загора, Пловдив и Бургас. В крайна сметка ще се преориентират изцяло към Припят...пардон - Русе. Тук заводи бол, близко до границата, има 2-3 активни промишлени зони. Само като разберат, че заводите тук си правят каквото искат и бързо ще се преориентират насам. С толкова замърсители в рамките на градът, ще е невъзможно да ги установят и глобят при нарушение. Ако пък случайно ги глобят, то глобата ще падне в съда на 1000%.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари