"Барселонагейт" потъна в испанската прокуратура

0
Историята с т.нар. къща в Барселона се появява периодично през годините в медийното пространство
Историята с т.нар. къща в Барселона се появява периодично през годините в медийното пространство

Имена на политици въобще не са присъствали в проверката, твърди съпругът на Борислава Йовчева

Проверката на испанската прокуратура за т.нар. "къща в Барселона", свързвана от испанския печат с бившия премиер Бойко Борисов, е приключила. Това разкри в съобщение до медиите Йордан Христов, съпруг на Борислава Йовчева, живяла в къщата и единствена служителка във фирмата - собственик на имота.

Христов е получил съобщение от своите адвокати, че на 31 май тази година главният прокурор на Специализираната прокуратура в Испания Алехандро Лусон Кановас е подписал решение за прекратяване на проверката.

Бизнесменът подчертава, че в хода на проверката не са повдигани никакви обвинения или други законови претенции срещу него и "нито едно физическо или юридическо лице, чиито имена бяха "напоително" тиражирани от различни медии".

Христов бе свързан със скандала след брака му с Йовчева през февруари 2020 г.

По негови думи част от тиражираните в медиите имена, "в това число и на политици", въобще не са присъствали в проверката.

Христов изтъква уважението си към испанската правораздавателна система и благодари на испанските си адвокати, като отбелязва:

"За съжаление логичният завършек на един казус, който беше създаден, тиражиран и поддържан въз основа на медийни и политически спекулации и имаше малко общо с правото, не може да ми върне нито разбитите нерви, нито съсипания ми личен живот, както и тежките негативи върху доброто ми име и бизнеса ми."

Сагата "Барселонагейт"

Историята с т.нар. къща в Барселона се появява периодично през годините в медийното пространство, като сюжетът изплува в сагата "Двете каки" - записите на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Янева споменава в един от записите, че Борисов е купил къщата за моделката Борислава Йовчева.

През февруари 2020 г. испанският всекидневник El Periodico публикува статия, в която се твърдеше, че полицията в Каталуня и антикорупционната прокуратура водят разследване по сигнали за "пране на пари" с крайна дестинация Барселона, като в него е замесено и името на Бойко Борисов.

Според изданието разследването е по сигнал на българското сдружение "Боец" от март 2019 г.

Основната проверка е свързана с две фирми на българката Борислава Йовчева и нейния баща със седалище в Барселона - Numin Invest SL и EMA BGS SL. Компаниите били получили над 5 млн. евро от 2013 г. до момента на започване на проверката - според докладите на каталунската полиция, като сумите идвали от "физически лица, които не пребивават в Испания", пише изданието.

Разследването е установило, че имотът е закупен за 3 милиона евро през 2013 г. и е регистриран на името на първата спомената фирма, твърди вестникът. Между януари и юни 2013 г. Йовчева е била единствен служител. По втората разследвана фирма е установено, че е получавала финанси от 2,3 млн. евро от друга компания, регистрирана в Кипър, въпреки че според отчетите последната е в лошо финансово състояние. Компанията EMA BGS SL не присъства в сигнала до испанските власти - тя се е появила в хода на самото разследване.

Агентите не били намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща ѝ имат "законни доходи". Затова и полицията е поискала от прокурор за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации и други финансови данни на Йовчева, баща ѝ и още петима души.

Пред Клуб Z един от авторите на статиите в "Ел Периодико", Луиз Рендуелес, разкри, че името на Борисов присъства в сигнала, но не фигурира до онзи момент в материалите по самото разследване като свързан с фирмите - обект на проверка.

Клуб Z търси испанската спецпрокуратура за потвърждение на информацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук