Българки оставят работата си без да се замислят, за да помагат на бежанки с деца

1
Една жена ми каза: "Обикновеният българин помага най-много на обикновения украинец" и беше права, казва Христина
Една жена ми каза: "Обикновеният българин помага най-много на обикновения украинец" и беше права, казва Христина Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Една жена ми каза: "Обикновеният българин помага най-много на обикновения украинец" и беше права, казва Христина

От началото на войната стотици българи оставиха професиите си и посветиха свободното си време не на близките си, а на непознати хора, избягали от ужаса в Украйна.

Ден след като войната в Украйна започна, Христина и още три майки стават доброволци, за да помогнат на други жени, които търсят спасение в България.

"На 25 февруари гледах първите репортажи, които дадоха с бебета в бомбоубежищата от неонатологичното отделение в Киев. Там нещо се счупи в мен и в събота сутринта просто обявих, че затварям слинготека като магазин и го правя пункт за събиране на помощи", сподели пред Bulgaria On Air Христина.

Първият камион с помощ за Украйна тръгва още на първи март, а последните две седмици я срещат с историите на десетки хора, чийто живот се е преобърнал за часове.

"Последно днес една жена от Казанлък, която е с две дечица каза "Моля те, изпрати ми една възглавница и една завивка. А ние сме подготвили нормално три, защото те дори да спят в едно легло не могат на една възглавница. Много са скромни и нищо не искат, не държат дрехите да са нови. Нямат какво да облекат", допълва Христина.

Като доброволец в България тя се сблъсква с много проблеми, но скромността на хората ѝ дават кураж, за да продължи да го прави.

"Ние сме и много добри, и много лоши. Обикновеният човек е много добър. Една жена ми каза на развален български, че само простият българин ще помогне на простия украинец. Тя имаше предвид обикновения българин, с обикновения украинец и реално е така. Тук може би малко институциите ги няма", не крие разочарованието си Христина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До урода
    Знаеш ли приказката "Крадецът вика - дръжте крадеца". Нападението е на-доброто алиби. Така няма да те разберат що за урод си
  • 1
    1
    ...
    За мен тези малоумнички нямат никаква нужда от пари и сега просто се правят на интересни с така модерната подкрепа за тези уроди украинците. Да, уроди, и скоро и до вас ше стигне същия извод, само почакайте.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари