Българка изгради сама своя рай на Занзибар

13
Аделина Александрова проектира пречиствателни станции за отпадни води по света
Аделина Александрова проектира пречиствателни станции за отпадни води по света Снимка: BG Voice

Аделина Александрова проектира пречиствателни станции за отпадни води по света

Българката Аделина Александрова е създател на компания за пречиствателни станции на отпадни води, като е изграждала обекти в различни страни по света. „Отпадните води са много сериозен екологичен проблем, затова толкова много си обичам работата и не бих я оставила за нищо на света“, коментира тя пред BG Voice.

През пролетта, лятото и есента Александрова е в Елин Пелин, откъдето проектира пречиствателни станции и после ги изгражда из България. През зимата живее на остров Занзибар в къщата за гости „Вила Аделина“, която също е нейно дело.

„Това, което се случваше в Европа по време на пандемията, беше ужасно... Трябваше повече кураж да живееш там, отколкото да дойдеш и да направиш това, което аз направих на Занзибар“, разказва тя.

Аделина е родена в Елин Пелин, близо до София, през 1976 г. Завършила е френската езикова гимназия в Правец и специалностите „Международен туризъм“ и „Икономика“ в Университета за национално и световно стопанство, защото от много малка мечтае да пътува. Никога не е работила по специалността, тъй като се захваща с изграждането на пречиствателни станции. Покрива целия процес - проектиране, изграждане, тестване и стартиране.

Живяла е по пет години в Испания и Италия, където също е изграждала пречиствателни станции. През 2009 г. се връща в България. Създава дом, който сама проектира, в Елин Пелин, и оттам управлява бизнеса си.

Детската ѝ мечта е била да има къща под палмите. Преди това опитва да я построи в Шри Ланка, където ходи няколко пъти по работа през 2019 г. и много ѝ харесва. „Нещата там обаче вървяха трудно, особено през 2020 г., когато затвориха границите“, споделя Аделина.

На Занзибар си купува парче гола земя. Първо идеята е да построи малка къщичка, в която да живее през зимата, когато работата по пречиствателните станции спира. „Хвърлих се в едно приключение, при което и аз самата нямах идея какво точно правя. От малка къщичка после стана цяла вила“, смее се тя.

Сама си прави проекта. „Казах си, аз цели пречиствателни станции мога да проектирам, една къща ли не мога да направя“, споделя Аделина. Местни архитекти пригаждат проекта според техните закони. „За една седмица беше готов. След 10 дни получих разрешително за строеж - нещо, което в България и където и да било по света трудно би се случило“, разказва българката.

Вилата е с пет стаи за по двама човека или общо за 10 гости. „Учила съм международен туризъм, много съм пътувала, но никога не съм работила това“, споделя тя.

Аделина е обиколила 80 страни - по работа, но и на екскурзии. От пет години пътува за удоволствие, като може да проектира пречиствателни станции по време на пътешествията си. Не е била само на континента Австралия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Иво
    Браво!Страхотна дама,елате и до Русе,да помогнете!!!
  • 7
    2
    До Аделина Александрова
    Моля елате си в България и тук проектирайте пречиствателни станции,истина е ,имаме нужда Тази в Русе е фалшиментарио.Ще има нужда и от една пречиствателна на наира над езерото в Липник.Там са на ями.До началото ма деведесете там ме позволяваха масивни строежи по баира и на бряг.Няма инфраструктура.В цяла България положението е плачевно.Подайте искане до Брюксел да Ви финансира по програми без участието на общини или министерството на регионалното развитие защото на 70% открадват парите с фактури и некачествено строителство и проекти на принципа не едно лъм гьотере ,а 100 лъм гьотере.Успех.
  • 10
    1
    mischi
    Завиждам искрено! Толкова е красиво и спокойно там! Пожелавам и до Австралия да стигнете, аз също планирам пътуване до там, само там не съм била. много неша се научават от пътуванията! Късмет и не спирайте!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари