България има потенциал да се превърне в „аптеката на Европа“

3
Какви са предимствата на България като място за фармацевтично производство на бъдещето
Какви са предимствата на България като място за фармацевтично производство на бъдещето Снимка: iStock

България има потенциал да се превърне в „аптеката на Европа“ в производството и износа на лекарствени вещества и медицински продукти за Европа

Това сочи проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и фондацията „Конрад Аденауер“. То е реализирано от Института за икономическа политика (ИИП) чрез анализ на данни и интервюта с експерти от сектора в периода септември – ноември 2021 година. Данните бяха представени в националния пресклуб на БТА.

Проучването обобщава възможностите пред страната ни да заеме водещо място във фармацевтичната индустрия, след като по време на пандемията от COVID-19 в Европейския съюз (ЕС) се е установила зависимост на доставки от трети държави. Петнайсет на сто от общия внос на продукти е от Китай, Индия и Сингапур, сочи проучването. Ниските данъчни ставки, липсата на валутен риск, планове за приемане на еврото, подобряващата се инфраструктура и традициите в производството на лекарства са част от предимствата на България.

Ясен Георгиев, изпълнителен директор на ИИП, коментира, че произведената продукция и приходите от дейността в България нарастват. Той посочи, че износът за 2020 г. е бил над един млрд. евро, а вносът – 1,518 млрд. евро. Георгиев цитира данни на Изпълнителната агенция по лекарствата, според които 54 предприятия имат разрешителни за производство и внос на лекарства. Той отбеляза и високия стандарт на подготовка на кадрите във фармацията. Георгиев отбеляза също, че страната ни е на 20-о място в света по проведени клинични изпитания.

Торстен Гайслер, ръководител на офиса на фондацията „Конрад Аденауер" в България, даде пример, че Германия е силно зависима от вноса на вещества и медикаменти. По думите му това е опасно, защото при криза има риск за доставките. Разходите за производство обаче са високи, посочи Гайслер. Затова той смята, че във фармацията има ниша, която може да бъде заета от нашата страна. България има силна и способна индустрия и може да гарантира прозрачността и контрола на качеството. Като част от ЕС, не съществува опасност веригите на доставки да бъдат прекъснати, коментира Гайслер.

Д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, посочи, че изследването е било представено пред депутати от германския Бундестаг и пред представители от бизнеса в страната с цел привличане на инвестиции към България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари