България и Гърция подписват Меморандум за транспортен коридор "Sea2Sea"

0
Транспортният коридор включва пристанищата Солун, Кавала и Александруполис с железопътна връзка през Свиленград
Транспортният коридор включва пристанищата Солун, Кавала и Александруполис с железопътна връзка през Свиленград Снимка: БГНЕС

България и Гърция ще подпишат меморандум на 6 септември в гръцкия град Кавала, който ще стартира дейности по обособяването на транспортен коридор "Sea2Sea".

Това каза на пресконференция министърът на транспорта Ивайло Московски. "Целта е интегрираност, свързаност, развитие на индустрията по протежението на този коридор", каза министър Московски, цитиран от БТА.

Той уточни, че транспортният коридор е комбинация на железопътна и пристанищна инфраструктура. В основната си част той представлява железопътна интегрирана свързаност.

Транспортният коридор включва пристанищата Солун, Кавала и Александруполис с железопътна връзка през Свиленград. Той включва и българските пристанища Бургас и Варна и дунавското пристанище Русе.

Индикативната стойност на проекта в българския участък е на стойност 1,070 млрд. евро, като транспортните съоръжения трябва бъдат изградени за около 10 години.

Министър Московски уточни, че анализите за норми на възвращаемост и трафик ще бъдат правени съвместно от двете държави. Обсъждат се вариантите и начините на неговото финансиране.

"Проектът би могъл да намери интерес сред значителна част инвеститори, да бъде финансиран по плана "Юнкер", или да провокира интереса на Европейската инвестиционна банка и другите големи банки", поясни транспортният министър.

По думите му проектът създава алтернатива, не отнема възможността на другите транспортни трасета, по никакъв начин няма да намали и развитието на коридор номер 8 или на някой друг.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари