България е с най-ниска продължителност на живот в ЕС

0
В 15 държави очакваната продължителност на живота надхвърля средната за ЕС
В 15 държави очакваната продължителност на живота надхвърля средната за ЕС

В 15 държави очакваната продължителност на живота надхвърля средната за ЕС

България остава страната в ЕС с най-ниска очаквана продължителност на живота в ЕС и през 2023 г. - 75,8 години спрямо средния европейски показател от 81,5 години, отчита европейската статистическа служба Евростат на сайта си.

Все пак обаче сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно спрямо предпандемичната 2019 година.

Според предварителните данни за 2023 г. очакваната продължителност на живота при раждане в ЕС е 81,5 години, което е с 0,9 години повече от 2022 г. и с 0,2 години повече в сравнение с нивото, отчетено преди пандемията от КОВИД-19 през 2019 г.

В 15 държави очакваната продължителност на живота надхвърля средната за ЕС, като най-високата продължителност на живота е регистрирана в Испания (84,0 години), Италия (83,8 години) и Малта (83,6 години).

Най-ниска продължителност на живота е отчетена в България (75,8 години), Латвия (75,9 години) и Румъния (76,6 години).

В сравнение с равнището от преди пандемията през 2019 г., в 18 държави от ЕС се наблюдава увеличение на очакваната продължителност на живота през 2023 г., в две държави тя остава стабилна, а в шест се наблюдава намаляване. Най-голямото увеличение е в Румъния (+1,0 години), следвана от Литва (+0,8 години), България, Чехия, Люксембург и Малта (всички с увеличение от +0,7 години).

Най-големите намаление са в Австрия и Финландия (по -0,4 години), следвани от Естония и Нидерландия (по -0,2 години).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    до 4
    Колкото и ти разбра какво съм написал! За моята пенсия не бери гайле, колкото я получавам, моя е и е такава на каквото съм се осигурявал! И да, ако нещо при мен не е наред, аз съм си виновен, не някой друг!
  • -3
    4
    до 3
    Ами плащай си тогава, кой ти пречи? Ти ще казваш, че вземаш огромна пенсия. Пожелавам ти го.:) Изобщо разбра ли всъщност какво казах? Явно не. Нищо, бъди здрав! В тая държава все пак трябва да има и доволни от държавата и живота си хора.
  • 2
    3
    ами не плащай
    и не реви за пенсия! Яж, пий и си носи новите дрехи! Ама като познавам хора, дето преди викаха - на мен пенсия не ми трябва, пък сега реват що им е ниска пенсията, кво да река, все някой друг ни е виновен!
  • 6
    2
    русенец
    Средната продължителност на живота на българите според НСИ е между 69.4 и 74,8 години според региона. Мъжете живеем средно 65,8 и 71,4 години. Възрастта за пенсиониране на мъжете през тази година е 64 години и 7 месеца. Пита се в задачата: за какъв кур ни е да плащаме пенсионни осигуровки?
  • 8
    1
    Истината
    При липсата на прилични пенсии, скъпи храни и лекарства, безгрижни лекари - така е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари