Гръцката НЕК ще изгражда фотоволтаични паркове в България

0
Южната ни съседка поставя солари в четири държави, за да осигури зелена енергия за 320 хил. гръцки домакинства
Южната ни съседка поставя солари в четири държави, за да осигури зелена енергия за 320 хил. гръцки домакинства

Южната ни съседка поставя солари в четири държави, за да осигури зелена енергия за 320 хил. гръцки домакинства

Рамково споразумение за разработването и изграждането на пакет от фотоволтаични инсталации с инсталирана мощност до 2000 мегавата в Италия, България, Хърватия и Румъния подписаха гръцката национална електрическа компания ДЕИ и компанията „Митилинеос Енерджи енд Металс“ (MYTILINEOS Energy & Metals), съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, предаде БТА.

Споразумението се отнася до около 90 фотоволтаични парка в Италия (503 мегавата), Румъния (516 мегавата), България (500 мегавата) и Хърватия (445 мегавата), които се намират в различни етапи на развитие.

„Митилинеос“ поема проектирането и изграждането на обектите, които ще бъдат придобити от холдинга ДЕИ едновременно с присъединяването им към електроенергийните мрежи на съответните страни.

В съобщението се казва, че споразумението е важен момент за енергийния преход, защото инсталациите за „зелена“ енергия ще могат да покрият нуждите на 320 хиляди домакинства и да спестят 3,4 млн. тона въглеродни емисии.

С разширяването на присъствието си в Югоизточна Европа ДЕИ се стреми да използва различните метеорологични условия в съответните страни. Целта на холдинга е да има общо 8,9 гигавата инсталирани мощности от възобновяеми енергийни източници.

След увеличаването на капитала на ДЕИ през 2021 г. гръцката държава остана с дял от малко над 34 процента в националната електрическа компания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Моето име
    Абе тия византийци що не си правят фотоволтаичните паркове на тяхна земя, а ще ни завземат нашата за да правят ток за гръцки семейства. Пак ли наши продажници са ни харизали за да си пълнят джобчето.
  • 11
    1
    Бранимир
    В Гърция слънце ли няма, място ли не остана, че идват в България, която има много по-плодородна земя от баирите, чукарите и островите на елините?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари