България е в топ 10 на страните, в които намирането на кадри е най-трудно

0
Този проблем ще се задълбочава и в бъдеще
Този проблем ще се задълбочава и в бъдеще Снимка: iStock

Многократно бизнесът у нас е предупреждавал, че основният недостатък на икономиката е липсата на квалифицирани кадри.

Работодателите дори твърдят, че този проблем ще се задълбочава в бъдеще, пише Money.bg.

Според оценката консултанстката компания ManpowerGroup дефицитът на работна ръка вече е сериозен риск за пазара на труда в страната. Нещо повече, в свой нов доклад от компанията посочват, че България е сред 10-те държави в света, в които работодателите имат най-големи затруднения в намирането на служители.

От документа става ясно, че това важи за 62% от фирмите на българския пазар. По този показател ние сме в една група с още няколко държави от региона - Румъния, Турция, Гърция и Унгария.

На първо място в света е Япония, където 86% от компаниите изпитват затруднения в намирането на подходящи кадри. За азиатската държава този висок процент се обяснява с това, че там населението е най-застаряващото в света.

След нея е Тайван, а на трето място е Румъния, в която 72 на сто от работодателите са възпрепятствани в подбора на кадри. Четвърта е Хонконг, а пета - Турция. В топ 10 влизат още Аржентина и Израел.

От Manpower посочват, че в глобален мащаб 6 от 9 големи глобални икономики са били изправени пред същия проблем между 2015 и 2016 година.

Най-голям ръст на компаниите, които не могат да намерят кадри, е отчетен в САЩ, като през 2015 година това се е отнасяло за 32% от работодателите до 45% през тази година.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари