Българин е осъден на доживотен затвор във Франция заради убийство и изнасилване

6
Рецидивистът Олег Чиков се е препитавал като дървар на сезонна работа
Рецидивистът Олег Чиков се е препитавал като дървар на сезонна работа Снимка: 24 часа

Френското правосъдие потвърди днес на апелативна инстанция доживотен затвор за български гражданин

Той е осъден за убийството на 70-годишен мъж през 2013 г. в Отън в централната източна част на страната и за опит за убийство и за изнасилване на неговата над 60-годишна съпруга, предаде Франс прес, цитирани от 24 часа.

От присъдата 22 години ще бъдат излежавани при строг тъмничен режим. На българския гражданин се налага и пълна забрана за достъп до френската територия.

Присъдата на подсъдимия Олег Чиков беше произнесена на по-долна инстанция на 7 февруари миналата година, след което защитата му обжалва и така се стигна до днешното съдебно решение.

Българският гражданин е бил дървар на сезонна работа и е пребивавал три месеца в района, където е било извършено престъплението. В родината си той е бил осъждан. Сега излежава в български затвор присъда за сексуално посегателство над непълнолетна. Беше изведен от българския затвор, за да присъства на процеса срещу него във френския град Дижон.

Чиков бе признат за виновен, че в нощта на 4 срещу 5 октомври 2013 г. е проникнал в дома на пенсионер на 74 години и го убил в съня му с удар по главата. После изнасилил жена му, която била на 63 години и я ударил също по главата. Разследващите казват, че при убийството на пенсионера е изтекла толкова кръв, че се просмукала в пода и протекла в трапезарията на долния етаж на къщата.

Защитата на българския гражданин каза, че обвинението срещу него е лишено от доказателства, че няма никакви ДНК следи, нито отпечатъци на българина в жилището на жертвите. Елементът, който потвърждавал вината на Чиков, били носна кърпичка и влажна кърпичка с неговия генетичен профил, но открити на неколкостотин метра от местопрестъплението. За сметка на това ДНК следа и неизвестен отпечатък са били открити в къщата на жертвите, подчерта адвокатът на българина Жюлиен Дюкеноа. Той предупреди съдебните заседатели от риск от съдебна грешка. Самият български гражданин заяви, че няма нищо общо с този случай.

Прокуратурата обаче акцентира по време на делото върху "криминологичната опасност" на Чиков и предупреди, че нищо не го спира, както и че животът му е бил белязан от прояви на насилие и на престъпни сексуални пориви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари