Аз и моят пенсионен фонд - размисли и страсти

1
Доходността от вноските е отрицателна, но това се крие от осигурените
Доходността от вноските е отрицателна, но това се крие от осигурените

Радостина Никова е финансово грамотен клиент на пенсионен фонд.

Това е нейният разказ от първо лице за сблъсъка и с УПФ при нужда. Публикуваният текст в kendov.com е без редакторска намеса:

Тази година от април зачаках извлечението от моя УПФ (универсален пенсионен фонд). Защо, ще попитате. Защото съм инвалид 100% и по закон имам право да си изтегля половината. Правя си сметка, има вътре някакви 4900 лева - така бяха по-предната година, и си казвам, сега са станали поне 5100, половината ще отидат към 2500, идеално да си покрия нуждите, докато започна работа.

Пристига заветното извлечение от пенсионен фонд и гледам, и пак гледам, и пак гледам, парите са с 255 лв. по-малко. Казвам си, не е възможно, все пак там работят хора, които познавам и знам, че могат да управляват пари. Заплатите им са 5-цифрени точно поради факта, че им е поверена огромна отговорност да правят от парите пари за бъдещите пенсионери.

Звъня, обяснявам какво съм получила. Момичето от колцентъра, с написан предварително скрипт, ми обяснява заучено, че поради лошите инвестиционни условия се е получило така, обаче сега са успели да догонят спада. „Хайде изпратете ми тогава актуални данни“, малко по-успокоено реагирам аз. Да, веднага, отговаря момичето. Следва мейл, поглеждам - тц, нищо не е догонено, пак е назад и пак е по-малко от предната година, а сме краят на май.

Поглеждам рекламната брошурка с показателите на моя УПФ и виждам дадената доходност за 5 години назад, която е положителна, вярно, с малко, ама положителна. Демек замазват ми очите и скриват резултата от тази година. Е, какви са тия евтини маркетингови трикове, ядосвам се вече сериозно. Втори опит за лъжа. Международна компания, с присъствие в 18 европейски страни и Япония, с повече от 170-годишна история, а такива шмекерии на дребно.

И понеже не мога да кажа какво мисля за тая история, щото ще си говоря с бездушно същество от колцентър, ще ви го напиша ей тук, надявайки се да го прочетете, белким се потрудите по отношение на комуникацията си с клиентите.

Господа управляващи българския клон на компания със 170-годишна история, моля, не лъжете клиентите си и не замазвайте грешките си. Доблест му се вика на това качество. Когато сте постигнали лоши резултати, или да го кажем както си е, когато нищо не сте постигнали, а сте се провалили, имайте доблестта да си напишете в рекламната брошурка, че сте с отрицателна, при това с около 5% отрицателна доходност и че сте загубили по около 200 лв. на всеки 5000 лв. на клиентите си. 

Но извинението е японско качество, на вас ви е чуждо. Все пак сте българският клон на компанията, а не японският.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари