Атанас Пеканов: Столицата е научена да получава "безплатен обяд"

2
Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре, заяви служебният министър на икономиката
Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре, заяви служебният министър на икономиката Снимка: БГНЕС

Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре, заяви служебният министър на икономиката

Днес в Министерския съвет бе проведена работна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния екип. На нея бяха адресирани проблемите, които са намерени в разпределянето на европейските средства в страната, което се отразява пряко на нейното развитие. Това съобщиха от кабинета на вицепремиера Атанас Пеканов, предаде Фокус.

За пореден път заявявам категорично, че логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени“, заяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

Пеканов и експертният му екип посочиха, че е сериозна грешка за общата стратегия на страната административното задържане на София в Югозападния район за планиране. Преобладаващата част от столиците в ЕС са отделени в самостоятелни икономически райони. Единствено България продължава да не следва този подход с цел да гарантира повече средства специално за столицата. Решението да не се извади област София от Югозападния район от предишното правителство за идния програмен период ни вещае съответно допълнителни проблеми и рискува парите за останалите населени места от Югозападния район.

Според Пеканов в столицата не е установен устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти и до известна степен е научена да получава „безплатен обяд”.

Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре и че парите, които ни дават, трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре. Съответно именно той трябва да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със собствени приходи.

Отворихме тази дискусия, защото е дългосрочно важна за развитието на България. Никога не сме поставяли под въпрос важността на Софийското метро като водещ проект. Въпреки, че сме убедени, че това не е най-правилният механизъм за финансиране на важни инфраструктурни проекти, в нито един момент не сме застрашавали метрото. Но намаляване на средствата за столицата трябва и ще има. По настоящите ни разчети е нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв. Правилно е тези пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата”, категоричен е вицепремиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари