Доходите в София са два пъти по-високи

0
Кои са най-богатите и най-бедните региони в страната и какви са причините са драстичните разлики
Кои са най-богатите и най-бедните региони в страната и какви са причините са драстичните разлики

Доходите в столицата са близо два пъти по-високи от тези в други части на страната. Това показват анализите на Института за пазарна икономика, цитиран от бТВ.

Кои са най-богатите и най-бедните региони в страната и какви са причините са драстичните разлики. Първенци по доходи са София и Перник. В столицата средният годишен доход на човек в домакинство възлиза на 6890 лева. На другият полюс е Силистра, където доходът пада наполовина.

Едно от възможните обяснения за разликата в доходите е различното възстановяване на пазара на труда след кризата. Столицата отчита най-ниска безработица в страната от 6,3 на сто.

Сред градовете с много безработни се нарежда не само Силистра, но и Видин и Смолян.

Едно домакинство в Силистра е част от статистиката. Месечният доход трудно надхвърля 600 лева. Домакинята от години не може да намери работя, въпреки че е инженер. За препитанието се грижи само съпругът. Въпреки това Румяна Гълчавова не се отказва да търси варианти за оцеляване. „Помагам на семейството ми като плета, шия, меся, готвя, събираме билки”, каза тя.

А в семейството на Асен само неговата заплата е колкото целия месечен доход на домакинството от Силистра. Асен работи по 8 часа като се грижи за поддръжката на фонтаните в града. Съпругата му също има работа, но въпреки това парите не стигат.

Според икономистите догодина доходите в някои от по-бедните райони може да паднат и още заради загуба на работни места след скока на минималната работна заплата. „Могат да изкарат изцяло някои от по-бедните области от играта - много предприятия в по-бедните градове не могат да се похвалят с този ръст процентен на оборота, което виждаме като ръст на минималната работна заплата”, каза Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Решението на проблема според експертите са инвестициите. Анализите сочат, че в градовете първенци по инвестиции като София, Бургас, Варна и Пловдив проблеми с безработицата и препитанието почти няма. „Инвестициите са тези, които създават дългосрочно работа и подобряват облика на една територия - извън това няма решение”, обясни Десислава Николова от института.

Общините трябва да бъдат стимулиране да привличат инвеститори, като приходите събирани от данъци и такси започнат да остават в тях, смятат иикономистите.

Ефекта от динамиката в икономиката е, че все повече хора се заселват в големите градове. Населението в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Хасково се увеличава, докато в останалите региони на страната повече хора напускат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари