Армията е готова да изпрати до 3000 военни на границата с Гърция

0
България е готова да реагира при насочване на големи мигрантски групи към наша територия
България е готова да реагира при насочване на големи мигрантски групи към наша територия Снимка: БГНЕС

България е готова да реагира при насочване на големи мигрантски групи от Гърция и от Турция към наша територия.

Темата беше обсъдена на среща на премиера Бойко Борисов със силовите министри, предаде БНР.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че в мигрантските лагери в съседните държави има организатори, които подстрекават за придвижване към Западна Европа.

Какви са им точно мотивите - дали политически да бъдат използвани, или да се организира голямо придвижване към Западна Европа точно по време на предизборната кампания за Европейски парламент, тъй като тогава се предполага, че политиците ще бъдат по-склонни да си затварят очите или няма да имат време да се занимават с този въпрос, не е толкова важно. Какви мерки ще вземем? Сила се използва тогава, когато срещу органите на реда се употребява сила. В първите 24 часа армията е готова да предостави 1200 човека, а по разчет и до 3000 човека от личния състав с техника. Затова е много важно с тази тема в България да не се спекулира“, заяви Каракачанов.

На свой ред вътрешният министър Младен Маринов каза, че МВР е създало организация и засилено присъствие по границата, включително и с жандармерия в пограничните райони. Той уточни, че за момента ситуацията е спокойна.

Ситуацията изглежда овладяна както в Турция, така и в Гърция, но виждате там имаше сериозно напрежение и сериозни опити, така че не е изключено те да бъдат възобновени и да преминат в друга организационна форма. Проблемът е, че в социалните мрежи вървят най-различни информации, които в по-голямата си степен са фалшива информация, която обаче способства за такива нагласи у нелегалните мигранти и опитите им да се групират на големи групи и да тръгнат в посока Западна Европа“, посочи Маринов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари