Архитектурно бижу в центъра на Русе грейва с нов блясък

22
Сградата с уникални скулптурни декорации по цялата фасада е в процес на реставрация
Сградата с уникални скулптурни декорации по цялата фасада е в процес на реставрация Видео: Русе Медиа

Архитектурното бижу на братя Папаманоли на ул.“Александровска“ грейва с нов блясък в центъра на Русе.

Сградата, изградена по проект на арх. Едвин Пиетрицки през 1897 г., е в процес на реставрация, като вече е завършена най-важната част от възстановяването й, разказа реставраторът Ясен Янков. В момента тя е частна собственост, на хора с възможности, които могат да си позволят да върнат вида й и да се грижат за нея.

Характерното за тази сграда е, че е уникална като пластика с пластични елементи и скулптурни декорации по цялата фасада. Те са много красиви, много сложни, много натрупани, правени от уникални майстори, каквито сега вече няма. Под главните корнизи има много красиви парапети с колонки, а в ъглите едни херувими. Навремето всяка сграда е имала дух- пазител на домашното огнище и те изпълняват тази роля. Направени са били от ламарина, сега ги реставрирахме от чист цинк с много хубав цвят и ги върнахме на мястото им. Надолу има много флорални мотиви, които са с такива орнаменти и с такава изработка, на каквато не съм попадал досега“, обяснява Ясен Янков, предава Русе Медиа.

Голяма помощ при работата на реставратора и архитект Венцислав Илиев са оказали архивните снимки, включително и такава от 1908 г., изпратена от гражданин. „По нея установихме много детайли, които ги възстановихме както са били, защото е важно е да се възстановят в оригиналния вид“, казва още Ясен Янков. Предстои да се реставрират фреските в прохода, където ще има и галерия.

Най-големият проблем се оказва боядисването на камъка, от които е направена сградата. Това е станало по времето на социализма и важи както за този паметник на културата, така и за много други. „Тази сграда беше с 3-4 пласта боя върху нея, и то с едни постни бои, фасагени, латекси. Всичко, каквото се намира на пазара, беше напластено върху каменната пластика. А тя е уникална, всеки орнамент е правен ръчно от каменоделец, по проекти на тогавашните архитекти“, споделя Ясен Янков.

Затова реставраторът ще внесе предложение до Общинския съвет да се забрани боядисването на камъка по паметниците на културата в града. „Трябва да може само да се прави почистване, реставриране и да се вземат мерки против влага и температурни промени. Останалото коства много средства, време и трудно се почиства. Това са своеволия, тъй като не са съгласувани с „Паметници на културата“, нито са по проекти на архитекти, нито е взето становище“, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари