Американски самолети се включват в охраната на българското небе

1
Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков на полигона в Црънча
Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков на полигона в Црънча Снимка: lockheedmartin.com

Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков на полигона в Црънча

Министърът на отбраната Драгомир Заков заяви на полигона в Црънча, че по време на визитата си в САЩ е водил преговори с Пентагона американски самолети да се включат в съвместната въздушна охрана на България, предаде БНР.

"Проведохме разговори по възможностите за "Air Policing" в България, по възможността да се осигурят самолети между МиГ-29 и Ф-16 Блок 70. Това са още предмет на разговори, бройки самолети, откъде ще бъдат, как ще бъде формулирана цялата помощ, как ние ще го направим сами. Това са още елементи на разговор".

Военният министър коментира и новината, че два самолета МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево са били вдигнати по тревога.

"Ние сме приели от Румъния, предали сме на Турция случая. Това, което нас ни притеснява в случая, че подобни случаи не зачестяват, но да кажа стават така регулярни и това, което ние трябва да се опитваме да разберем заедно с нашите съюзници, е откъде се появява това нещо, защо се появява и има ли причина конкретна да бъдат вдигани изтребители на страни членки на НАТО за подобни случаи. Очевидно става дума за фалшиви сигнали, но ние сме длъжни да отреагираме, както и нашите съюзници по трасето на самолетите".

Министър Заков заяви още, че страната ни има военно-промишлени възможности, за да окаже техническа помощ на Украйна.

Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдават днес заключителния етап на многонационалното учение „Trojan Footprint 22“ в учебно-тренировъчния комплекс „Црънча“ край Пазарджик

Демонстрациите включват парашутни скокове от средна и малка височина, патрулни техники, задържане на автомобил и упражнения по стрелба с пистолет и автомат. В учението ще участват военни от състава на Съвместното командване на специалните операции, от армиите на други натовски държави, както и сили на Министерството на вътрешните работи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Sтанко
    еййй, нахални кравари. Нагли до безбожие! Не разбраха, че руснака, ще ги натупа накрая, както и където да се намират. Защо само наще алчни педали се поддават на чуждото нахалство? Напраскаха украйните, сега се чудят къде да запалят още от техния огън. Господ да ни пази, защото държавниците ни са по-долни от Юда!
  • 4
    1
    Дончо
    Да ни бяха доставили скъпо предплатените Ф-16, които мазното изчадие Каракачанов набута. Ние пилоти си имаме.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари