Американски F-16 ще пазят българското небе до края на октомври

1
Предстои подписването на 10-годишно споразумение в отбраната със САЩ, обяви Каракачанов
Предстои подписването на 10-годишно споразумение в отбраната със САЩ, обяви Каракачанов

Американски изтребители F-16 ще пазят българското небе до края на октомври.

Това стана ясно от думи на военния министър Красимир Каракачанов при изслушване в парламентарната комисия по отбрана. 

"Присъствието на американски F-16 в България е заявка за по-тясно сътрудничество и сигурност", обяви той, цитиран от БНР. Те ще участват в пазенето на българското въздушно пространство и така ще се освободи ресурс българските пилоти да имат достатъчно време за тренировки на МиГ-овете, обяви и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов. „Целта е придобиване на опит за менажиране и експлоатация на F-16 в България, съвместен air policing, поддръжка на МиГ-овете с цел вдигане нальота на летците“, каза той.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че това е: „полезна стъпка за българската национална сигурност с оглед на конфронтацията в Егейско море между съюзнически държави, каквито са Турция и Гърция“. 

Както знаете позицията на българското МВнР е в посока това напрежение да бъде разрешено чрез преговори, разговори и търсене на диалог по мирен начин, а не с дрънкане на оръжие и военна ескалация, защото ако се стигне до такава ситуация, чисто в икономически план, един от първите потърпевши, да не кажа първият след двете засегнати държави, ще бъде България“, заяви той.

Във военно отношение, чрез структурите в Министерство на отбраната, които се занимават със събирането и анализирането на информацията, следим ситуацията много изкъсо. Информираме държавното ръководство, включително и МВнР, които в лицето на външния министър и МС, в лицето на министър-председателя, предлагат и вземат решения за българска позиция по този въпрос", обяви Каракачанов пред депутатите в комисията.

Ако въпросът е насочен към това дали сме взели военни мерки, мисля, че те не са необходими точно поради аспекта, който засегнах. Една наша активизация в една или друга посока, познаваме историята на отношенията в Балканския регион, би могла само да нагнети допълнително напрежение, а не да го разтовари. А иначе, ситуацията виждате, че е изключително напрегната. Изявления има от едната и от другата страна, които в определени моменти граничат с откровени заплахи. И това няма как да не ни тревожи не само като правителство, но и като граждани, а и предполагам, че и народните представители“, каза още той.

Каракачанов каза, че предстои подписването на десетгодишно споразумение със САЩ за сътрудничество в отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари