Драгомир Заков: Не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата

1
Дали самолетът е шпионски, или не, разследването тепърва ще установи
Дали самолетът е шпионски, или не, разследването тепърва ще установи Видео: Novini.bg

Дали самолетът е шпионски, или не, разследването тепърва ще установи. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента военният министър Драгомир Заков.

Слушах експерт в един от сутрешните блокове. Не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата. Това е безобразие. Честно да ви кажа, изключително възмутен съм от това, което чух. Не може по този начин абсолютно безотговорно с неверни твърдения и лъжи да се обяснява как едва ли не е срамно за българските ВВС, че не били следели самолета. Няма нищо подобно“, категоричен бе той, предава Novini.bg.

Заков обясни, че самолетът се е следял от център в НАТО. „Той се препредава на страните-членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе на територията на страната. След влизането му, самолетът е следен абсолютно през цялото време. Имаме и противовъздушна отбрана, която е част от системата за следене на самолети. Като вчера казах, че самолетът не е представлявал заплаха през целия си полет, това действително е така. Размерът му не предполага той да причини щета върху гражданска или цивилна инфраструктура. Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат. В този случай върху него не се въздейства, той се следи. Ако има действия, които заплашват конкретна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и тогава има процедури за въздействие“, добави министърът.

По думите му не е било задължително да има изтребители, които да придружават самолета през цялото време. „Българските системи, радари и ПВО защита са достатъчни, за да следят подобен самолет, който не представлява заплаха. Той може да бъде потенциална заплаха, но не е бил заплаха през цялото време. Когато имахме преценка, че може би трябва да има изтребител във въздуха, ние го направихме в много тежки атмосферни условия. Самолетът се върна обратно в „Граф Игнатиево“ почти преди начало на буря. Изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, но си свърши работата“, посочи министърът на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Spermaman
    И до кога щяхте да го чакате, да та вдигнете изтребителите бе, уруфляци. Докато се бухне в АЕЦ Козлодуй и се разбере че всъщност е носил бомба ли. Олигофрени сте, а ние сме просто един разграден двор, който не искал да влезе, той не е влязъл. За сметка на това имаме няколко чертежа на ф16, за има няма 4 милиада лева, предплатени.
  • 5
    1
    русенец
    Когато Матиас Руст прелетя и кацна на Червения площад при все, че е бил следен през целия полет , знаело се е, че е малък самолет с един млад човек на борда. Та тогава много маршали и генерали бяха уволнени заради това, че никой не е посмял да вземе решение. Сред хората, разделили се с постовете беше и министърът на отбраната на СССР. Не чух в Булгаристан някой да си е подал оставка заради това осиране на ПВО-то ни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари