България ще купи още 8 изтребителя F-16 от САЩ

0
Това реши правителството на днешното си заседание
Това реши правителството на днешното си заседание Снимка: Lockheed Martin

България ще купи още 8 изтребителя F-16 от САЩ

Това реши правителството на днешното си заседание. По този начин ВВС ще разполагат с пълна ескадрила от общо 16 нови бойни самолета, заяви служебният военен министър Димитър Стоянов. Кабинетът утвърди и програма за финансиране на 13 приоритетни отбранителни проекта за 6,6 млрд. лева, информира БНТ.

До 2025 г. Съединените щати трябва да доставят първите осем самолета, които бяха договорени и платени по времето на кабинета "Борисов", а с днешното решение на служебното правителство ще купим още 8, за които ще платим 1 млрд. и 296 млн. долара.

"В този проект на инвестиционен разход са включени и способностите за нанасяне на удари въздух - повърхност, въздух - въздух, т.е., ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са , че самолетите ще пристигнат 2027 г.", каза Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната.

Заради превъоръжаването ни с F-16 се налага и мащабна модернизация на авиобаза "Граф Игнатиево", където ще бъдат разположени новите изтребители. В тази връзка започна пребазирането на самолетите МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 на летище Пловдив.

"Сега се очаква ремонт на полосата, не защото тя не е годна, а да си гарантираме, че като дойде новият изтребител F-16 в следващите 10-15 години, ще се налага само поддръжка на полосата, но не и основен ремонт. Именно затова се прави ремонт на полосата сега, преди пристигането на самолетите", обясни бриг. ген. Николай Русев - командир на ВВС.

Миналата седмица са водени разговори с Швеция и Франция за изтребители на лизинг, които да носят бойни дежурства в периода, когато МиГ-овете излязат от експолатация и преди да сме получили новите F-16, заяви министър Стоянов. Очакват се оферти от Съединените щати и Израел.

"Ние можем да носим дежурство съвместно с нашите съюзници, но не нашите съюзници да носят дежурство вместо нас", заяви Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната.

Правителството реши още приоритетно да се финансират общо 13 военни проекта с 6,6 млрд. лева,сред които придобиване на нови бойни машини за пехотата, 3-Д радари, 155 милиметрови гаубици, брегови ракетни комплекси, 2 подводници и патрулни бойни кораби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    плюс-минус
    Не разбирам от военни работи и съм против всякакви военни действия, ама като гледам колко бързо вървят технологиите, си задавам въпроса: за какво са ни супер скъпи самолети и още повече пари за тяхното обслужване, след като технологични дронове вършат същата работа и са в много пъти по- евтини. И още нещо - май много станаха военните в управлението на Родината .....Всяка една професия дава отклонения в мисленето и действието на индивида.
  • 5
    6
    ДО РУСЕНЕЦ
    ИСКАМ ДА НАПОМНЯ ЧЕ ТЕЗИ 8 МИЛИАРДА ДОЛАРА БЯХА РАЗХВЪРЛЯНИ И ИНВЕСТИРАНИ ПО НЕБЕЗИЗВЕСТНИТЕ ПРЕДИ 1990 Г.ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА КОИТО БЯХА СЪЗДАДЕНИ ОТ БИВШЕТО РАЗУЗНАВАНЕ С ЦЕЛ ЗАКУПУВАНЕ НА ТЕХНОЛОГИЙ И ТЯХНОТО УСВОЯВАНЕ В ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ И БИВШИЯТ СИВ.ГОВОРИМ ЗА ИМКО И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ ДРУЖЕСТВА ПО ОСТРОВИ,ШВЕЙЦАРИЯ,ГЕРМАНИЯ И .Т.Н. ПО - ТОЧНО ИКОНОМИЧЕСКИ И НАУЧНО ТЕХНИЧЕСКИ ШПИОНАЖ ПО ЛИНИЯ НА НТР 4-ТО ГУ НА ДС И 1-ВО ГУ НА ДС.ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ БЯХА ИНВЕСТИРАНИ В ПРОИЗВОДСТВЕНИ ЛИНИЙ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МОДЕРНИ ЗА ВРЕМЕТО СИ ПРОДУКТИ РАБОТЕЩИ ЧРЕЗ КОМПЮТЪРИЗАЦИЯ И ЦИФРОВИЗАЦИЯ."МОЖЕ И НЕГРАМОТНО ДА СЕ ИЗКАЗВАМ,НО ТЕХНОЛОГИЙТЕ НЕ СА МИ ПРИОРИТЕТ". СЛЕД 1989 ТЕЗИ ПАРИ ОСТАНАХА ПО СМЕТКИ В ЧУЖДИ БАНКИ И С ТЯХ МОЖЕХА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ УПРАВИТЕЛИТЕ НА ВТД В ЧУЖБИНА КАТО ЗАКОННИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. ТА МИСЪЛТА МИ Е,КЪДЕ СА ПАРИТЕ И У КОЙ И КОГО ОСТАНАХА СЛЕД 10.11.1989 г. ? И ДО ДНЕС ОТГОВОР НЯМА. ОТ ИМКО ПОТЪВАТ ОКОЛО 10 000 000 $ В ИЗРАЕЛ.КЪДЕ СА НА МЕД.СЕСТРИ ПАРИТЕ ОТ ЛИБИЯ,ОКОЛО 25 000 000 $ ? ИЗНЕСЕНИ В КУФАРИ ПРЕЗ ТУНИС И В САЩ МОЖЕ БИ? КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ВСИЧКИТЕ ДРУЖЕСТВА ? КОЙ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ И ОТЧЕТ ? ИНТЕРЕСНО Е И КАК СЕ ВЪРНАХА ПАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ И СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРИВИТИЗАЦИЯТА? НА ФОНА НА 42 МИЛИАРДА $ СЕГАШЕН ДЪЛГ И 80 МИЛИАРДА $ ИЗНЕСЕНИ ЗА 30 ГОДИНИ,ТЕЗИ 8 МИЛИАРДА СТАНАЛИ 13 МИЛИАРДА КЪМ 1994 ГОДИНА МИ СЕ ВИЖДАТ КАТО ПАКЕТЧЕ СЕМКИ ОТ 0.10 СТ. НА МАЧА ДУНАВ-ШУМЕН ЗА А ГРУПА 1985/87 МИСЛЯ БЕШЕ. ТА НА ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС : КЪДЕ СА ПАРИТЕ И КЪДЕ СА САМОЛЕТИТЕ,С И СРЕЩУ КОЙ ЩЕ ГИ ПРАТИМ? КОЙ ДОКАРА ВВС И МО ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ? ДА СЕ КОНСУЛТИРАМЕ С ТЕКСИМ БАНК- СОМАТ- БМФ и С НЯКОЙ ОСТАНАЛ ОЩЕ ЖИВ ГЕНЕРАЛ ОТ "ОНЕЗИ ВРЕМЕНА". КОЙ ПРИБРА ПАРАТА И С ЧИЯ ПОМОЩ ? В КОИ СМЕТКИ ?
  • 8
    5
    русенец
    През 1989 имахме 8 милиарда долара заеми и 3 милиарда долара вземания от Ирак и Либия. Вземанията ги опростихме защото така беше удобно на големия брат САЩ. Към днешна дата имаме над 42 милиарда заеми при условие, че за разлика от някога, сега сме наполовина като население и индустрията и селското стопанство не работят за разлика от Татово време. Та във връзка с изложеното предлагам да купим още 80 самолета и няколко самолетоносача. Така или иначе ООН ни обяви за страна от третия свят и не ни пука кой ще ги връща тези заеми.
  • 9
    4
    Локи
    Пари на вятъра от нашият джоб за братския беден американски народ.
  • 9
    3
    SKl
    След 1990 година туморът сащ управлява България! Всяка година ще купуват сащнически самолети, но няма да инвестират в благоденствието на собствения си народ, а умишлено правят геноцид над собствения си народ! Всички управленци са българоубийци и са национални предатели!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари