ВВС ще търсят двигатели за съветските МиГ-ове, а не заместващи самолети

0
Очаква се те да осигурят охраната на българското въздушно пространство до усвояването на закупените от САЩ самолети F-16
Очаква се те да осигурят охраната на българското въздушно пространство до усвояването на закупените от САЩ самолети F-16

Военното министерство планирани да закупи двигатели за старите съветски изтребители МиГ 29, които да осигурят охраната на българското въздушно пространство до усвояването на закупените от САЩ самолети F-16

"Правят се усилия, търсят се варианти заради войната в Украйна и наложените санкции на Русия и липсата на достъп до резервни части за всички самолети и вертолети съветско производство. В най-напреднала фаза са разговорите с Полша, получихме официално писмо за готовност за преглед и анализ на състоянието на авиационната техника. Става дума за резервни части, ремонт на определени агрегати и най-важното – двигатели, за които ще стартираме обществена поръчка за доставка, – нови или втора употреба. Те ще ни дадат нов хоризонт за подготовка на пилотите и адекватен нальот", съобщи зам.-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Българската бойна авиация разчита само на МиГ-29, а войната в Украйна силно затрудни поддръжката на машините, тъй като Русия, Украйна и Беларус отпаднаха като опции.

Затова бе лансирана възможността, докато бъдат доставени и усвоени новите F-16, да бъдат придобити изтребители на лизинг. Зад тази идея застана и президентът Румен Радев.

Генерал Мирчев обясни в интервю за в. "Българска армия", че според командването на ВВС най-ефективният и целесъобразен начин за поддържане на способностите на авиацията и за изпълнение на мисиите и задачите ѝ, най-вече за бойно дежурство по "еър полисинг”, което си е бойна мисия в мирно време, е да се поддържа МиГ-29.

"Мотивите са, че експлоатационният ресурс на МиГ-29 покрива този период. Той може да бъде използван до 2028–2029 г., някои от машините и до 2030 г. На второ място, за МиГ-29 имаме инфраструктура, подготвен летателен състав, макар и недостатъчен като брой, но дежурствата по "еър полисинга” продължават да се носят от български пилоти на български самолети. Не сме прекъснали и за един ден. Имаме подготвен инженерно-технически състав за поддръжката на този самолет. Ако се премине на вариант временно да се използва някакъв заместващ тип самолет, това ще изисква инфраструктура, специалисти, което ще ни забави във времето", каза той.

От месеци е известно, че МО води разговори с Полша за евентуалната поддръжка на машините, но засега не е ясно на какъв етап са. Според специалисти едва ли ще се намери устойчив вариант, тъй като и Полша е зависима от Русия за ремонтните комплекти.

Те се съмняват, че могат да бъдат намерени и двигатели за МиГ-овете извън Русия.

Правителството има планирани средства за МиГ-29. При актуализацията на бюджета със 170 млн. лева се увеличиха средствата за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника в т.ч. осигуряване на експлоатацията на самолета МиГ-29 - от 126 млн. лв. на 296 млн. лв.

Доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 млрд. лева се забави заради пандемията.

"След идването на F-16 се изисква да се придобият начални оперативни способности и след още определен период достигаме до пълни способности. Така че разчитаме, ако през 2025 г. започнат доставките на самолета, в следващите 2–3 години да се придобият началните, а след още 2–3 години и пълните способности – т.е. докъм 2028–2030 г.", обясни ген. Мирчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    colibri
    Четох преводна статия от испански, в която се твърди ,че българските Су са били изпратени в разглобен вид в Полша, там са ги сглобили отново и са изпратени в У. още м. април/след посещението на амер.военен министър в България/.Защо никой от журналистите не попита военния министър,бриг. генерал П.Мирчев или Р.Радев-истина ли е това?
  • 8
    1
    Renegat
    Да ти сера на американските боклуци!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари