Алфа Рисърч: Битката за Русе ще се реши на балотаж

2
Пенчо Милков има сериозна преднина пред останалите кандидати за кмет на Русе
Пенчо Милков има сериозна преднина пред останалите кандидати за кмет на Русе

Пенчо Милков има сериозна преднина пред останалите кандидати за кмет на Русе

Твърдо решилите да гласуват на местния вот в Русе са между 40-46%. Битката за града пък най-вероятно ще се реши на балотаж. Това показва експресното проучване за община Русе.

То е проведено в периода 16 – 20 октомври 2023 г. от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местните избори 2023 г. в община Русе. Анкетирани са 500 души. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез онлайн анкета.

Очаква се около 60 000 души да упражнят правото си на глас в деня на изборите в неделя.

Снимка: bTV

Данните показват, че преднина има досегашният кмет Пенчо Милков - МК „БСП за България“ – 29,8% . Следван е от Иван Иванов - ГЕРБ с 16,5%. Заявилите, че ще гласуват за Искрен Веселинов от МК „България за регионите“ са 14,4%.

Рена Стефанова - ПП-ДБ – 13,2%. Борислав Българинов - Съюз на свободните демократи – 6,7%. Златан Златанов от „Възраждане“ е с 3,4% и накрая - Анатоли Станев от ИТН – 3,1%.

От проучването се вижда, че борба ще има за второто място и засега остава неясно кой ще е на балотаж с досегашния градоначалник.

„Има една разлика между мажоритарните кандидати и между партийната тежест, защото ако погледнем нагласите за Общински съвет три партии се очертават с равни позиции. Това са ГЕРБ, БСП, „Продължаваме промяната“, веднага след това идват сравни позиции „Възраждане“ и „България на регионите“, където е ВМРО. Партийната тежест има по-различна структура. Ползва по-голяма тежест при битката за общински съвет, отколкото мажоритарния елемент“, коментира социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

А най-големите проблеми според жителите на Русе са:

Чистота на въздуха - 79%

Чистота на гарда, сметосъбиране и сметоизвозване - 61%

Улици и тротоари - 53%

Привличане на инвестиции и създаване на модерна икономика - 52%

Задържане на младите - 48%

Борба с корупцията - 37%

Експресното проучване за община Русе е проведено в периода 16 - 20 октомври 2023 г. от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV.Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местните избори 2023 г. в община Русе. Анкетирани са 500 души. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез онлайн анкета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 16
    34
    Мнение
    Не познавам русенец, който ще гласува за Пенчо. Вероятно това проучване е правено в пенсионерските клубове или селските кръчми.
  • 0
    33
    Ася Пенчева-кореспондент на...
    Аз мразя Пенчо Милков, но мразя и самата себе си, защото съм адски грозна и тъпа. Успях да съсипя много съдби, обаче и Господ не ми остана длъжник и също ме съсипа. Съдиха ме, но аз спечелих и пак ще си правя и говоря, колкото и каквото искам, дори и без доказателства. Жалко, че не можах да вляза в някоя листа, че да стана и общинска съветничка.
  • 2
    32
    Владислава Гарвалова
    Аз съм на трето място е листата "Коалиция селяни за общината" с номер 14. Много искам да стана общинска съветничка, но Галичка Николова е първа и ще ме измести, макар че и нейното не е сигурно. Ние не спряхме да плюем Пенчо Милков и да възхваляваме Рена Стефанова, ама тежко ни и горко след изборите. Мен лично много ме е страх, че директорът на операта, в която работя като певица, може да ме уволни, пък той е от партия Има такъв простак. Кажете ми как да се докопам до министерското кресло, за да ми е сигурно?!
  • 6
    31
    Мъка
    Пълна трагедия са нашите "политици"...Малко математика...От направеното проучване на 500 човека, само около 46? са заявили, че ще гласуват или това са 230 човека. О тях /230/ около 30 % ще гласуват са първия /Пенчо Милков/ . Това са само 69 човека... Да не говорим, каква е подкрепата за останалите...
  • 14
    30
    Няма начин
    русенци да са толкова глупави, че да гласуват пак за Пенчо. Абсурдно е! Градът е марсиански пейзаж. Отказвам да повярвам. Не е възможно да сме толкова глупави.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари