Албания: 500 години сме били под българско робство

4
Това твърдят техните историци и дори се учи в училище
Това твърдят техните историци и дори се учи в училище

Колкото и невероятно да звучи, в Македония смятат, че са били под българско робство от 847 г. до 969 г., а в Албания - цели 500 г.

Това твърдят техните историци и дори се учи в училище.

Легендите за поробването на сегашните македонски и албански земи от нашите прадеди са официализирани в Скопие и Тирана, макар че в родните учебници по история подобни факти не фигурират, пише 168 часа.

В Охрид местен екскурзовод разказва на туристите кога съгражданите му са били под иго, като споменава гръцко, турско и българско.

Така знае от училище, когато е изучавал история. Но това не е единственото място, където промиват мозъците на съседите ни. Когато туристическият гид се е обучавал да води групи и е вземал тапия, в курсовете се води същата политика - да се разказва на гостите, че Македония е била под българско робство.

Според исторически книги, издадени в Скопие, македонците вдигнали две въстания срещу българите по времето на цар Петър. Едното било през 930 г., а другото - през 963 г. При второто начело бил един от крупните владетели комит Никола и синовете му Давид, Мойсей, Арон и Самуил. Според българските историци то е обявено през 969 г. и е срещу Византия. В учебниците на македонците комит Никола е бил начело на нова държава в периода между 963-968 г. От 968 до 977 (976) г. управлявал синът му Давид.

Радуле дава пример с паметна плоча от Поречие, на която пишело: "В знак на благодарност, че го е избавил от българско робство, го провъзгласява за светец”.

Тази плоча обаче изведнъж изчезва и никой не знае къде е/

Историците на Скопие признават, че колкото и да им се иска, няма деклариране на македонска принадлежност от страна на комит Никола и Самуил. "На нас, македонците, много ни се иска комит Никола и неговите синове винаги високо и ясно да са декларирали македонската си принадлежност.

Но те така и не се досетили, че след хиляда години това ще ни трябва и не го направили", пишат македонските историци.

Според тях византийците се страхували, че вместо отслабена България може да възникне нова мощна държава на Балканите.

"Научавайки за намеренията на комит Никола и неговите синове, те върнали синовете на цар Петър (които били заложници във Константинопол) на българския престол, за да попречат на комитопулите. Но България била слаба и не могла да им се противопостави. Тя скоро била завладяна от Византия", пише Георги Радуле.

Според проф. Божидар Димитров по това време българският цар Роман е в плен в Цариград, но въпреки това той е законен владетел. По тогавашните норми, докато е жив, не се коронясва друг. Самуил влиза във власт през 997 г.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари