Велизар Енчев: Скопие поруга Договора с България

0
Българската страна трябва да отговори на чудовищната претенция на Македония
Българската страна трябва да отговори на чудовищната претенция на Македония

Българската страна трябва да отговори на чудовищната претенция на Скопие!

Българските историци в комисията, ръководени от проф. Ангел Димитров, имат само един достоен изход – незабавно да прекратят преговорите с македонските историци и да поискат ревизия на Договора за приятелство между България и Македония, подписан на 1 август.

Новината от първото заседание на българо-македонската комисия за историческото наследство е зашеметяваща: Македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас…

Това скандално искане на Скопие блокира цялостната работа на комисията. Става дума не за спорове около националната принадлежност на отделни исторически личности, а за цялостно присвояване на българското историческо наследство през Античността, Средновековието и Възраждането.

Всъщност македонските историци искат от България да легитимира наложения от югославските комунисти македонизъм и подари на Скопие поне седем века от 1300-годишната българска история.

В случая българските историци в комисията, ръководени от проф. Ангел Димитров, имат само един достоен изход – незабавно да прекратят преговорите с македонските историци и да поискат ревизия на договора за приятелство между България и Македония, подписан на 1 август м.г.

Дали тази ревизия означава денонсиране на договора или анекс към него, това е без значение. Важното е българската страна да отговори на чудовищната претенция на Скопие по начин, който не допуска посегателство към българската държавност.

За да е ясно колко брутално е македонското искане към България, нека си представим как бе реагирала Атина, ако Скопие поиска от гърците изваждането на Македония от гръцките учебници по антична история. Отговорът на Гърция щеше да е зашеметяващ – не само биха прекъснали преговорите с Македония, но щяха да скъсат дипломатическите отношения и ще наложат икономическа блокада на страната, посягаща към устоите на гръцката история, нация и държава.

Нека проф. Ангел Димитров забрави, че е бил български посланик в София, нека се раздели с дипломатическия тон и толерантност и влезе в ролята си на историк, който не прави компромиси с историческите факти!

Същото трябва да сторят и останалите членове на българската комисия. Ако историците ни в смесената комисия преглътнат тази провокация, те ще станат съучастници на македонизма и неговите престъпления.

Впрочем защо проф. Димитров не поиска от Скопие да криминализира македонизма като престъпление против човечеството и геноцид? Защо не поискаме в учебниците по история в Република Македония да се осветят жертвите на терора след 1944 година, когато хиляди българи бяха безмилостно избити от Титовите комунисти?

Публична тайна е, че българската комисия е съставена от управляващата коалиция и членовете й са лично избрани от Бойко Борисов и шефа на ВМРО Красимир Каракачанов. Затова е малко вероятно точно тези историци да поискат ревизия на договора ни със Скопие и да реагират на македонската провокация.

Затова призовавам историческата общност в България да излезе с обща позиция, осъждаща искането на Скопие Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас!

За политическата отговорност на премиера Борисов, вицето Каракачанов и външния министър Захариева не си струва да хабя думите. Докато ГЕРБ и ОП са на власт, докато балканската ни политика е в ръцете на дилетанти и спекуланти, 1300-годишната ни история ще бъде търгувана с всеки агресивен съсед и с поредния ни Голям брат. Авторът е доктор по международно право, посланик на България в Хърватия (1997-2002).

Велизар Енчев 

Източник: Епицентър.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари