Ако прочетете това, няма да посегнете към бисквитите повече

0
Изследователите са били шокирани да установят колко дълго оцелява опасната бактерия в тях
Изследователите са били шокирани да установят колко дълго оцелява опасната бактерия в тях

Сухите храни като бисквити и крекери, могат да съхраняват болестотворни бактерии като салмонела в продължение на до шест месеца, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване, предава БТА.

Учените от университета в Джорджия са установили, че в продукти, които обикновено не се свързват с хранителни отравяния, потенциално застрашаващи живота бактерии могат да оцелеят много по-дълго, отколкото се е смятало досега.

Настоящото проучване е направено, след като са зачестили случаите на отравяне, свързвани със сухи хранителни продукти. Целта на авторите му е била да проверят колко дълго оцеляват бактериите причинители на тези зарази в определени храни.

Те са открили, че патогените не само са в състояние да оцелеят в сухи храни като слепени бисквити и крекери, но и че се запазват в тях много по-дълго, отколкото се е предполагало.

Специалистите са изследвали пет щама на бактерията салмонела, заразявайки умишлено с тях четири вида пълнеж - сирене, фъстъчено масло, шоколад и ванилия, масово използвани в продукти с ниско съдържание на влага като крекери и бисквити.

След складирането на изследваните продукти учените са били в състояние да определят колко дълго салмонелата е оцеляла в тях.

Изследователите са били шокирани да установят, че в някои случаи бактерията се е съхранила в продължение на до шест месеца.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари