Airbus създаде първия в света 3D принтиран мотор

0
Light Rider тежи само 35 килограма и вдига до 80 км/час
Light Rider тежи само 35 килограма и вдига до 80 км/час Видео: Airbus APWorks

Airbus обикновено се свързва със създаването на самолети или най-бързите хеликоптери, но дъщерно дружество, наречено APWorks създаде първия в света 3D принтиран мотоциклет. Наречен Light Rider, навярно имайки предвид, че теглото му е едва 35 кг.

Компанията заяви, че подобния на екзоскелет дизайн на Light Rider е поради необходимостта рамката структурно да издържа на натоварванията и стреса при  ежедневна употреба. Задвижван от 6-кВт (8 к.с.) електродвигател с максимална скорост от 80 км/ч, не е подходящ за магистралата, но може да се използва за ежедневно градско шофиране и близки пътувания, информира Монитор.

Рамката на Light Rider тежи 6 кг и е направена от материал, създаден и патентован от APWorks нарича Scalmalloy. Това е второто поколение на сплав от алуминий, магнезий и скандий (AlMgS), за която компанията твърди, че е по-здрава от прахообразния материал от алуминий и силиций, който се използва при индустриалните 3D принтери.

Използването на Scalmalloy позволява APWorks да създадат кухи вместо плътни части на рамката, което прави по-лесно скриването на повечето кабели и други елементи, които са по-видими при обикновен мотоциклет. Използвани са бионични алгоритми за оптимизиране на цялата структура, което е довело до по-изчистен цялостен дизайн и мотоциклет, който е 30 процента по-лек от другите предлагани  в момента електрически мотоциклети.

През 2015 г., TE Connectivity създаде смятания за първият в света 3D принтиран мотоциклет, но бе само прототип, който тежи около 200 кг. и се задвижваше от електрически мотор със 750-W (1к.с.).

Light Rider може да е с ниско собствено тегло, но цената му може е доста тежка за средния собственик на мотоциклет.

APWorks ще направи само 50 броя, като депозита за предварителни поръчки е €2000, а крайната цена е €50 000. Доставките се очаква да отнемат около година.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари