9 месеца затвор за управление на мотопед с чужд номер

0
Подсъдимият е на 38 години и вече е осъждан 11 пъти
Подсъдимият е на 38 години и вече е осъждан 11 пъти Снимка: Dunavmost

Подсъдимият е на 38 години и вече е осъждан 11 пъти

Окръжен съд – Русе потвърди наказанията, наложени от Районния съд на С. С. в общ размер 9 месеца лишаване от свобода при строг режим за управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред и, което е било с регистрационна табела от друг мотопед.

Подсъдимият е на 38 години, осъждан 11 пъти, наказван с 33 наказателни постановления за различни нарушения на ЗДвП, като глобата по нито едно от тях не е заплатена.

На 15.05.2018 г. той закупил мотопед „Малагути“, но не го регистрирал в законовия едномесечен срок, поради което регистрацията била служебно прекратена. Почти година по-късно полицаи го спрели за проверка, написали му акт и му иззели регистрационната табела. По обява в интернет закупил табела от мотопедСузуки“, поставил я на неговия и на 16.09.2020 г. на ул. „Св. Димитър Басарбовски“ отново органите на реда констатирали, че управлява нерегистрирано МПС, с контролен знак от друго такова, както и, че самият той е неправоспособен.

С присъда от 08.04.2021 г. Районен съд – Русе го е признал за виновен за двете деяния: че управлявал мотопед, като си служил с регистрационна табела, издадена за друго МПС и за това, че мотопедът не е бил регистриран по надлежния ред. Тъй като производството преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, наказанията, определени за всяко едно от престъпленията били намалени с една трета и му било наложено общо наказание от 6 месеца лишаване от свобода при строг режим. Съдът е увеличил това наказание с още три месеца, след като е взел предвид изключително високата степен на обществена опасност на дееца, произтичаща от множеството му осъждания и административни нарушения.

Подсъдимият е обжалвал тази присъда, считайки наказанието за явно несправедливо. Окръжен съд – Русе прие същата за правилна предвид както изложените от първата инстанция отегчаващи отговорността обстоятелства, така и вече утвърденото, непрекъснато повтарящо се противоправно поведение на С. С. Законосъобразно е определянето на наказание лишаване от свобода за всяко от деянията над средата на предвиденото в закона и намалено с една трета. Въззивният съд определи за правилна и преценката на Районния съд за необходимото в случая увеличаване на общото наказание с три месеца в аспекта на отчетената значително висока обществена опасност на подсъдимия и с оглед постигане на превъзпитателен ефект върху него, в частност и лишаването му за съответния срок на изпълнение да върши други престъпления.

Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари