МОН награди малката Илияна, прочела 111 книги за година

2
Майката на любознателното дете разказва от къде идва страстта им към четенето
Майката на любознателното дете разказва от къде идва страстта им към четенето Снимка: Кадър Нова телевизия

МОН подкрепи 8-годишната Илияна от Силистра, прочела 111 книги за една година, като ѝ подари любими заглавия.

Това сподели майката на детето Детелина Иванова в интервю за „Фокус“.

Малката Илияна бе наградена с приза „Читател на годината“ от регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра след прочитането на 111 книги през изминалата 2018 година. Според Детелина Иванова училището трябва да намира иновативни методи, с които да стимулира децата да четат книги извън задължителната литература и тази в читанките.

Би било добре да има часове, в които да дискутират литература, избрана от децата. Интересно би било да се организират и всякакви игри с герои от книжките. Хубаво ще е и родителите да участват в някои училищни дейности, за да видят децата си в учебна среда“, коментира тя, като разказа за любовта на дъщеря си към книгите, която, според нея, трудно се развива и опазва в технологичния XXI век.

Традицията в семейството е причина четенето да е необходимост за второкласничката, уточни майката.

Когато детето се научи да чете – родителят не трябва да спира да взима активно участие в процеса и така да поддържа интереса му към литературата“, каза още Детелина Иванова. По думите ѝ по-силната връзка родители-училище ще спомогне за по-доброто образование и възпитание на децата. Според нея възпитателната роля на родителите от раждането на детето става спомагателна, когато то влезе в училище.

8-годишната Илияна е поощрена от Министерство на образованието и науката (МОН), регионалната библиотека и семейството ѝ, допълни майката и обърна внимание на това, че четенето на много и разнообразни книги ще помогне за по-нататъшното развитие на детето като личност. А самата второкласничка разкри, че литературата учи на много неща.

Книгите са много интересни – другите деца също трябва да започнат да четат. Така ще могат да пътуват из различни светове“, сподели детето. Илияна обеща през настоящата година да прочете още повече книги – цели 125.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари