15 години или доживотна присъда за русенеца заклал жена си?

0
Прокуратурата поиска доживотен затвор за мъж, заклал жена си, той настоява да лежи не повече от 15 години
Прокуратурата поиска доживотен затвор за мъж, заклал жена си, той настоява да лежи не повече от 15 години

Доживотен затвор поиска Окръжна прокуратура в Русе за Димитър Димитров, който на 11 януари т.г. във Ветово уби своята съпруга и майка на трите му деца, Желязка.

Това стана ясно по време на днешното първо заседание по делото в Окръжен съд в Русе.

Припомняме, че той бе обвинен за това, че на 11 януари умишлено умъртви своята съпруга по особено мъчителен начин, с особена жестокост и предумишлено. След това той се предаде сам и разказа на органите на реда за случилото се.

Днес се оказа, че двамата са живели заедно от 1999 г., а когато на практика сключват брак той е на 16, а тя на 15 г. Децата им се раждат през 2001 (Поли), 2005 (Джак) и 2010 г. (Илия). Постепенно обаче отношенията им се влошили и Димитър нерядко посягал на Желязка. Тя на няколко пъти търсела спасение при родителите си за по месец, докато накрая на 2012 г. не издържала и избягала в Левски. Там Желязка заживяла с друг мъж, на когото родила дете през 2013, но тъй като не се развела с Димитър, малкият Мартин бил записан като негов син. Междувременно другият й мъж влязъл в затвора и тя се завърнала във Ветово при родителите си.

Димитър отново поискал да заживеят заедно, като обещал да не й посяга вече. Те постепенно се сближили, но той не можел да й прости бягството, постоянно си мислел, че ще го направи отново, започнал пак да я бие и в началото на 2015 г. взел решение да я убие.

След около седмица планиране, Димитър издебнал момент, когато Желязка отишла при него, след като наготвила и занесла храна на децата, които пък през повечето време били при неговите родители. Под предлог да пушат по цигара я поканил и взел ножа, който бил приготвил да я убие. След това той я издебнал и започнал да нанася удари с дългото 14.5 см. острие по съпругата си. Първите 8 били в областта на лявата ръка и предмишница, докато Желязка се защитавала. След това обаче тя рухнала на земята, но той продължил, докато не отворил 8.5 см дупка в гърлото и 16 см. в нейния корем, в който се оказало впоследствие, че носи и плод на 1-2 месеца.

След това Димитър излязъл от къщата, за да види дали някой не е чул предсмъртните вопли на жената, в която оставил следи от 30 удара с нож. После отишъл да пренощува при родителите си. На следващия ден се върнал, отключил, видял, че жената е мъртва и решил да се предаде.

"Имах душевни болести и проблеми в мозъка. Чувствам се виновен и съжалявам много. Не заслужавам обаче чак такова наказание. Смятам, че мога да получа по-леко, до 20 години лишаване от свобода, намалено с 1/3", заяви подсъдимият, след като чу поисканата от прокуратурата доживотна присъда, посрещната с одобрителни възгласи от присъстващите в залата роднини на Желязка.

От името на 4-те деца, конституирани като граждански ищци, представляващите ги адв. Йордан Дойчинов и адв. Димитър Терзиев, поискаха и по 100 000 лв. кръвнина.

Защитникът на Димитър Димитров, адв. Елвира Минчева, отчете, че той е бил възпитан в патриархална общност и така и не е преживял обидата, която му е нанесла жена му, избягала и родила дете на друг. Тя не пропусна да спомене, че именно тогава - след 2013 г., той е влизал за лечение в бившия Психодиспансер на два пъти. Там поведението му е характеризирано като буйно и агресивно, но лечението така и не е завършено. От нея убийството бе определено по-скоро като битово, вследствие на ревност и притеснение от страна на Димитър, че отново ще бъде изоставен. Тя поиска присъда от 15 г., която предвид съкратената процедура и пълните самопризнания на убиеца, да бъде намалена с 1/3 до 10 г. лишаване от свобода.

Присъдата се очаква да бъде прочетена по-късно днес. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари