12-годишното момче от Русе спечели първо място в конкурса Building for Vincent

3

Рисунка на 12-годишния Джем Мустафа от Русе остава завинаги във фонда на Van Gogh Museum в Амстердам, след като момчето спечели първо място в конкурса Building for Vincent.

Пейзажът със сини къщи на фона на голямо яркожълто слънце очаровал журито и то избрало творбата на Джем измежду много други на деца от цял свят. В продължение на седмица ­ от 11 до 19 октомври м.г., тя била изложена във фоайето на музея заедно с още осем рисунки на малки художници от Япония, Китай, Русия, Белгия и други страни.

„Деветте творби бяха на едно общо табло, а на метри от тях се намираха „Слънчогледите” на Ван Гог. Толкова съм щастлив, че можах да видя едни от най-известните картини на любимия ми художник като „Селяни ядат картофи”, някои от автопортретите му”, не сдържа радостта си шестокласникът от “Дойче шуле” (Deutsche schule) в Русе. Близките на Джем му подарили едноседмична екскурзия в Амстердам с посещение на музея, след като станали ясни резултатите.

За детския конкурс, организиран от Van Gogh Museum, съвсем случайно разбрала майката на Джем - Йълдъз Агуш. Направило є впечатление, че синът є, който се занимава по-сериозно с рисуване от втори клас, се интересува живо от съдбата и творчеството на Ван Гог. За да му е полезна, потърсила информация за великия художник в интернет страницата на Van Gogh Museum. Прочела, че във връзка с реконструкцията на фоайето се организира конкурс за деца на възраст от 4 до 12 години и поощрила сина си да участва.

„Направих пет рисунки, но в Амстердам изпратихме две. Тази, която спечели първото място, ми отне не повече от 15 минути. Въобще не съм мислил предварително какво да изобразя. Играех навън с приятели, по някое време се прибрах вкъщи, нарисувах на един дъх пейзажа и пак излязох”, обяснява талантливото момче. Той и досега обича да рисува неща, които му хрумват изведнъж.

В избора кои от петте рисунки да изпрати в Амстердам му помогнал русенският художник Володя Кенарев, при когото Джем изучава различните рисувателни техники. Изпратили двете детски творби на 1 септември и когато след месец получили известие, че Джем е спечелил първото място в своята възрастова група, щастието в семейството било неописуемо. Радвал се много и братът на Джем - Берк, който е на 8 години. С помощта на приятели в Амстердам посещението на Джем във Van Gogh Museum бързо било организирано. Когато пристигнал в деня на откриването на детската изложба, там вече го очаквали. Служителите не можели да се нарадват на русенчето. Връчили му грамота и му подарили пособия за рисуване, брошури за Ван Гог и различни сувенири за спомен.

Майката на Джем разказва, че той проявил дарбата си да рисува от ранна възраст. Целият є кабинет в Административния съд в Русе, където Йълдъз Агуш работи като съдия, е украсен с картините на сина є. Тя обяснява, че когато Джем бил малък, всяка година се налагало да пребоядисват стените на жилището, защото рисувал по тях непрекъснато. Още тогава обичал да изобразява къщи с островърхи покриви. Отначало майка му не обръщала внимание, защото смятала, че всички деца шарят където намерят, но тяхна позната педиатър забелязала, че момченцето има талант. Във втори клас Джем се записал в училищния кръжок по рисуване и оттогава развива по-сериозно уменията си.

Джем има и други спечелени конкурси ­ на Националната библиотека в Полша и на Фондация „Малък Зограф”. И след тези престижни отличия мечтата на момчето е да стане не художник, а архитект.

„За да станеш добър художник, трябва да рисуваш постоянно, а аз не рисувам всеки ден. Имам и други интереси, затова искам това да ми е като хоби”, обяснява Джем, който от първи клас е пълен отличник в училище. В “Дойче шуле” също много се радват на успехите му, а някои учители вече го наричат Ван Гог.

Иначе Джем е като всяко друго момче. Обича да играе с приятели, а компютърните занимания спира веднага, щом майка му го погледне по-строго. Любимият му футболен отбор е „Байерн Мюнхен” и е щастлив, че миналата година е имал възможност да посети и Мюнхен. Казва, че в момента чете „Моята автобиография” на сър Алекс Фъргюсън и се интересува, разбира се, от всичко, свързано с Ван Гог.

„Имал е трагична съдба, купили са само една негова картина, докато е бил жив. Казват, че бил психично болен, а само какъв талант е имал”, разсъждава Джем, който в детската си стая е окачил репродукции на „Жълтата стая” и „Звездна нощ” на гениалния холандски художник. Освен Ван Гог момчето харесва много творбите на Клод Моне и на Василий Кандински.

Източник: Politika.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари