Залпово изпускане на пушек от предприятие в Русе

5
Белчев: "До седмица всеки желаещ ще има достъп до софтуера и всеки ще може да следи предприятието-замърсител чрез домашния си компютър"
Белчев: "До седмица всеки желаещ ще има достъп до софтуера и всеки ще може да следи предприятието-замърсител чрез домашния си компютър" Видео: Иван Белчев

Русенски екоактивист създаде софтуер за автоматично следене на пушеци

Екоактивистът Иван Белчев разработи софтуер, анализиращ видеонаблюдението на едно предприятие в Индустриална зона Русе. Това съобщи Белчев. Неговият сензор следи автоматично за промени във видеото от камерата и когато засече изпускане на пушек, записва кратко видео.

Часове след като установява залпово изпускане на пушек, той създава кратко видео и бърз анализ, но очаква РИОСВ и Еко комисията към Община Русе да направят задълбочено разследване.

Важно уточнение е, че видеонаблюдението показва часовник, който е един час назад. Видеото е от периода 5:55 до 5:59 ч. на 23.09.2020.

Първоначално комина на предприятието леко пуши и след това силно изпуска в рамките на минута и половина. Какво е излязло от този комин, все още не може да се каже, но всички знаем, че предприятието е многократно глобявано от РИОСВ през 2014, 2015, 2016 и 2018 г..

В 7:20 ч са получени сигнали в групата "За чисти въздух и вода в Русе" за неприятна миризма в кв. Възраждане. След това, чрез коментари са добавени сигнали за миризма на бакелит и задушлива миризма в района на Русенски университет, центъра, пазара и гарата.

Вятърът в 5 и 6 часа е бил югоизточена, а към 7 часа става североизточен. На видеото това се потвърждава. Може да се предположи, че така пушекът и неговата миризма изминават няколко километра, подхващат се от ветровете над р. Дунав и бавно навлизат в Русе. Граждани подават сигнал в социалните мрежи, което би трябвало да се разбира от РИОСВ като действителен сигнал, все едно е подаден на техния дежурен телефон или 112.

Пределно ясно е, че подаден сигнал в 7:20 ч говори за събитие, станало в 5:55 ч. и ако екоинспектор отиде да провери предприятието ще констатира, че всичко е наред. Така беше досега.

На 31 август 2020 г. Иван Белчев участва в дискусията за въздуха на Еко комисията към Община Русе и настоява за видеонаблюдение към предприятията замърсители и седмица по-късно, 2 камери са монтирани към едно от предприятията в Индустриален парк Русе. В неговото изказване той изисква да се поставят датчици, които да следят за химически съединения в реално време, както и данните от пункта за измерване на замърсяването на фирма Монтюпе да се публикуват веднага, а не 1 ден след това.

Ако тези данни бяха също в реално време, анализът му за залповото изпускане на пушек щеше да е по-точен и подкрепен с данни. Сега тези данни ще бъдат добавени едва един ден по-късно. Разработеният софтуер, който следи за пушеци на базата на видеонаблюдението, даде резултати още първата вечер от пускането му. До седмица всеки желаещ ще има достъп до софтуера и всеки ще може да следи предприятието-замърсител чрез домашния си компютър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари