Иван Белчев: Отидох до сметището в Русе и се сблъсках с проблемите там

3
"Депото в Русе трябва да прилича на депото в Германия", предлага екоактивистът
"Депото в Русе трябва да прилича на депото в Германия", предлага екоактивистът Видео: Фейсбук

"След ремонт реших да изхвърля отпадъците от старата входна врата на сметището в Русе и се сблъсках с проблемите там"

Това пише русенецът Иван Белчев, на който му се наложило да изхвърли боклука си там. Според него русенското сметище трябва да претърпи генерална промяна. Ето какво е видял екоактивистът и какво е неговото предложение:

"Влизаш в депото, теглят колата ти, записват регистрационния ти номер и ти казват къде да отидеш на сметището, където да попиташ служителя с булдозера, къде точно да си хвърлиш боклука.

Тръгваш натам. Кучета около тебе лаят и преследват колата ти.

Стигаш мястото. Навсякъде по дърветата закачени найлонови торбички - нормално ще кажете, сметище е все пак.

Питам някакъв човек и той ми казва да изхвърля дървения материал "до онези чували". Отивам пеша дотам, за да не спукам гумите на колата и просто смесвам моя боклук с другия - а аз имам дървен материал, който може да се рециклира, а не да завърши на сметището.

Тръгвам си, пак кучетата лаят и ме гонят. Теглят колата 40 кг по-малко. Не бяха повече от 30 кг според мен. Кантарът им май не мери на кг, а на всеки 10 кг. Плащам 4 лв.

Това приключение ми даде да разбера следното:

- Единици са гражданите, които биха дошли до депото и да изхвърлят малко количество едрогабаритен боклук. Повечето ще ги оставят до контейнера, което знаете е един сериозен проблем в Русе.

- Изключително опасно е да се ходи сам, заради кучетата на сметището.

- Има 2 депа за боклук - едното е за строителни отпадъци, а другото е за всичко останало. Трябва да се пита, защото тази информация я няма на табелите.

Решението е в градско депо за отпадъци по немски модел. Ще го видите във видеото. Вътре в града се обособява паркинг, в който има няколко огромни контейнера за разделно събиране на дърво, метал, пластмаса, стъкло, мебели, електроуреди, опаковки от бои и др., гуми и т.н. Това градско депо да е за гражданите (а не за фирми), които искат да изхвърлят малко количество едрогабаритен битов отпадък и това да е безплатно. Така ще се насърчи изхвърлянето на боклука на правилните за целта места и ще се намалят нерегламентираните сметища. Подходящо място е терена под жиците на Подстанцията в кв. Здравец.

Предложението ще бъде обсъдено в Обществения съвет по околна среда към Общината, на която съм член."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    11
    Аман от педерасти
    Тоя малкия хомосексуалист пак ли се появи? Някой явно го надъхва /от към изхода/, че може да стане общински съветник. Чакай бе, чоджум, изборите са чак догодина.
  • 1
    10
    Ичо
    Този псевдоеколог защо не разкаже какви поразии направи като си правеше ремонта на жилището. Беше млъкнал за известно време и отново започна да ръси недомислици. Защо не пише за мръсотията в града, а се занимава с неща, които не разбира. Явно пак е решил да си прави реклама.
  • -2
    9
    Фантом
    Да и в българия ти доставят контейнери за строителни отпадъци незнам от марс ли падаш ама нетрябва да се движиш сред обществото опосен си дори и за себеси дай адреса си пращам психиятри
  • -2
    8
    Фантом
    Ти нещо неси неси добре ти си за психиятрията 1во как измисляш и казваш немски модел ,немският модел е карат голям контеинир до къща или блок който е в ремонт 2ро ти неси правиш ремонта има такива фирми а аз що ли несъм виждал такива контиенери нито в и Една държава дори и в селата ДАЙ СИ АДРЕСА ДА ТИ ПРАТЯ ПСИХИЯТРИ ДА ТЕ ПРИБЕРАТ
  • 2
    7
    Русенец
    До 4 - Петър: Колега, къде е тази сепарация, че ми стана интересно? Относно въпросът за градско депо за боклук, под високото напрежение - нямам думи, но ще опитам. Хората се стараят сметището да е извън населеното място, по ред хигиенни причини, а ние да го вкараме насред града?!!? Идеята на автора е повече от нелепа. Аз още не мога да се начудя на новите контейнери, чиито недостатъци са в пъти повече от на старите. Като започнеш от малките и неудобни вратични, водещи до струпване на едрогабаритни отпадъци около контейнерите, минеш през развалените им механизми за затваряне, изпраскали неедна ръка, та чак до камионите за събирането им, които съм виждал да ги изтърват и преобръщат насред уличното платно. Да не споменавам, че ги вдигат над тротоарите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари