Убийците на животни масово се отървават с условни присъди

2
В 90% от случаите - условни присъди, глоба или пробация за насилниците
В 90% от случаите - условни присъди, глоба или пробация за насилниците

Убийци и мъчители на животни масово се отървават с условни присъди, откри проучване на "Господарите".

Скъпи приятели, неведнъж в наши материали сме ви разказвали за ужасяващо насилие срещу животни. Човешката жестокост не познава граници, още повече когато няма и закон, който да я възпре поне малко. Допреди няколко години почти никой у нас не смяташе безпричинното убийство на животно за проблем. През 2015 година от "Господари на ефира" подехме масирана публична инициатива за създаване на Зоополиция. Показвахме в телевизионен ефир ужасяващи случаи на насилие над животни, правихме разследвания за лошо отношение към питомниците на приюти, сигнализирахме и гонихме институциите да вземат адекватно отношение по казуса.

Дълго време не оставихме на мира министри и зам.-министри и в крайна сметка успяхме да провокираме достатъчно силен обществен натиск, който да ги накара да предложат и приемат закон за насилието над животни, в това число и да се организира звено на Зоополиция към МВР. През 2018 година тогавашния вътрешен министър Валентин Радев официално създаде новото звено, като обещанието му беше в началото към него заработят 433 човека, а в движение да бъдат пуснати брандирани автомобили.

Въпреки всички усилия, наши и на организациите за защита на животните, и с днешна дата, когато Наказателният кодекс вече предвижда до три години затвор, жестокостта спрямо четирикраките ни приятели продължава да бъде изключително често срещана. А една от причините със сигурност е, че в много от случаите наказанията остават само на хартия. Наш преглед на съдебните решения по такива дела сочи, че ефективните присъди са почти невъзможни.

Моторни резачки, мотики, въздушни пушки, ловни пушки, брадви, отрова или просто ръце, крака и много злоба. Това е арсеналът на хората, които посягат на животни. Мотивите им – били ядосани или пък скарани със стопаните на убитото животно. Или просто ей така!

Наказанията - в 90% от случаите - условни присъди, глоба, пробация. В България убийството на животно изключително рядко се наказва с ефективна присъда. Основната причина – така предвижда законът. За да бъде наказан някой, убил животно, с ефективен затвор, трябва да има и стари осъждания, при това за сериозни престъпления. Иначе просто няма начин. Затова съдилищата масово само глобяват и наказват условно. С надеждата, че насилниците все пак ще се поправят.

Наказани ефективно има, макар и много рядко. Един такъв случай е разказаният от "Господари на ефира" през 2014 г. – за изключително жестоко убийство на малко коте във Варна. Случката бе заснета от охранителна камера, а на записа се виждаше как Янчо Янчев удря в земята и след това тъпче с крака животинчето.

Прокуратурата се захвана сериозно с него, дали поради медийния шум, дали заради бруталната постъпка. На първа инстанция Янчев получи ефективна присъда от година и четири месеца затвор. Това се случи през февруари 2016 г.

Четири месеца по-късно по случая бе постановено и окончателно решение на втората инстанция – окръжния съд в морския град. С нея също Янчев бе признат за виновен, но наказанието бе драстично намалено – на три месеца затвор. И двете съдилища отчитат, че Янчев има предишни присъди, а освен това престъплението е извършено с особена жестокост, на публично място и няма данни той да е страдал от психично разстройство, с което да се оправдае. Установено е само, че е бил наркоман. Така това дело приключва окончателно почти две години след извършване на престъплението.

Това не е единствената ефективна присъда за насилие над животни. През октомври 2016 г. пак варненският окръжен съд осъжда окончателно на 6 месеца затвор 25-годишния тогава Т. Панов за убийството на коте в блок в квартал „Чайка“. Той умъртвява животното с ритници, защото одраскало домашното му куче по муцуната. Как обаче се стига до въпросното „одраскване“?

По време на делото се установява, че мъртвото животно е било приютено от хората в блока и е живеело в кашон във входа. Във въпросната вечер Панов излиза да разходи кучето си и сам провокира котето да излезе от кашона.

„Когато излязъл от асансьора на партерния етаж той застанал на разстояние на около 1,5 метра от кашона в който било котето и запалил цигара. След това започнал да плюе по котето и по този начин го предизвикал да излезе от кашона. Тогава подсъдимият застанал на стълбите, водещи към първия етаж, с гръб към котето и кучето си, като в този момент двете животни си играели. В един момент подсъдимият се обърнал с лице към животните и видял, че котето посяга с лапички към муцуната на кучето. Това го ядосало“, пише в делото. След това мъжът рита котето и го убива. По-късно го изхвърля.

Младият мъж е осъждан многократно и това е основната причина за ефективното му наказание. Тук сценарият е сходен – извършителят е разпознат и заловен благодарение на записи от охранителни камери.

Дори когато влязат в затвора, насилниците на животни рядко лежат повече от няколко месеца. Прокуратурата и съдът редовно одобряват споразумения, чрез които обвиняемите биват съдени по бързата процедура и получават минимални наказания. Така се действа дори при явно брутална жестокост.

В началото на 2018 г. районният съд в Карнобат одобрява споразумение между прокуратурата и мъж с инициали Д.Д.Д. Той е даден на съд заради убийството на куче, умъртвено с... моторна резачка. Животното е обезобразено, с избити зъби и прободни рани. Заради това мъжът е осъден на 4 месеца затвор и 1000 лв. глоба. Звучи скандално малко, но поне е ефективно.

Извън тези три ефективни присъди е доста трудно да се открие сериозно наказание срещу насилници на животни. А законът не е от вчера или днес. Насилието срещу животни бе криминализирано още през 2011 г. Както вече казахме, Зоополицията бе създадена официално доста години по-късно – едва в началото на 2018 г. Вярно, че времето е малко, за да се говори за ефективността в работата ѝ, но съдейки по отчетените успехи на МВР в борбата с престъпността като цяло, едва ли можем да очакваме чудеса. По-късно стана ясно, че по линия на Зоополицията работят общо 440 души в цялата страна. Те обаче са зоополицаи между другото, т.е. докато изпълняват обикновени полицейски функции. Освен това шумно представените патрулки с надпис „Зоополиция“ са доста безполезни – поне до средата на 2018 г. нямаше нито една с условия за превозване на животни. До този момент не се е чуло от МВР да са ги оборудвали.

Затова не е чудно, че когато дело за жестокост срещу животно все пак стигне до съда, всички са доволни, ако го претупат набързо и го отбележат като "успех" в статистиката. Тази практика не от вчера и със сигурност ще се запази. Ето и няколко такива случая, на които попаднахме в същата тази суха статистика, в която обаче става дума за отнети животи на живи същества по особено жесток начин.

В далечната вече 2013 г. районният съд в Пазарджик одобрява споразумение между двама обвиняеми и прокуратурата. Така те получават по 10 месеца условно. Осъдени са защото са убили агне и яре. Животните са удряни с тъп предмет жестоко по главите, а след това са душени. Подсъдимите си признават вината и са наказани условно.

Пак с леко наказание се разминава и мъж от монтанското село Ковачевица, съден през 2017 г., защото убил с мотика кучето на свои съседи. Животното било прибрано за отглеждане, след като било намерено на улицата. Обвиняемият просто го видял да минава покрай къщата и решил да го убие „с оглед влошениете отношения с неговите съседи“, пише съдът. Наказан е с 1000 лв. глоба.

Десет месеца е присъдата на районния съд в Мездра за мъж, убил котка с въздушна пушка. И по това дело има одобрено споразумение и призната вината, тъй че подробности липсват. Наказанието е условно, а за подсъдимият остават и разходите по делото – 207 лв.

Въздушните пушки са предпочитано оръжие за саморазправа с животни. Често пъти с такива сачми са убивани и кучета, и котки. Присъдите почти винаги са условни.

Нерядко регистрираните като ловджии ползват пушките си не по предназначение, а за да застрелят кучето на съседа. С такъв случай се е занимавал миналата година районният съд в Мездра. Осъденият на 1000 лв. глоба Т.Ц. е признат за виновен за това, че е застрелял кучето на съседа си с ловна пушка. Причината – животното излязло от двора и уплашило жена му и детето, които отивали до магазина. После срещнали стрелеца, който пък се прибирал от кръчмата. Той се ядосал, прибрал се вкъщи, взел си пушката, отишъл в двора на съседа и застрелял животното. Разминава се с глоба, понеже е с чисто съдебно минало.

Отново явна жестокост и отново условна присъда – през март миналата година районният съд във Велико Търново наказва с пробация за шест месеца мъж, който е прерязал с нож гърлото на куче. За него остават и разноските по делото – 117,30 лв. Ножът е иззет и унищожен. Присъдата е след споразумение.

И това са само една част от случаите, с които съдилищата са се занимавали през последните години. В останалите резултатите не са много по-различни. Тенденциите са ясни – насилието срещу животни рядко, за да не кажем почти никога не се наказва сурово. От гледна точка на закона това явно е нормално, няма как човек с чисто съдебно минало да получи тежка присъда. Обществените очаквания обаче са други – извършителите на подобни зверски и общественоопасни деяния да понесат съизмерими на постъпките им последствия. Но засега те не са нещо особено – глоба, условна присъда и пробация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари