Свинеферма замърсява въздуха над Русе

0
Нелегална свинеферма в русенското село Николово
Нелегална свинеферма в русенското село Николово Видео: БНТ

Свинеферма в околностите на Николово е засечена да замърсява въздуха над Русе, заради което е санкционирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Комплексът не разполага с пречиствателни съоръжения и терените в района са превърнати в блато.

Решаваме да проверим на място каква е ситуацията и поемаме към землището на Николово. В местността “Слатина” все пак достигаме до оградата на свинефермата, където ни посреща охранител, предаде БНТ

Непосредствено до свинефермата се намират цех за оградна мрежа и филиал на траурна агенция. Откриваме управителя на съседния обект.

“Миризми има винаги, зависи откъде духа вятърът. Нормално е да мирише – свинеферма е. Имаме ли някакъв избор”, казва Милен Кондов.

Оказва се, че терените, в които се изливат отпадъците, са в труднодостъпен район в околностите на военния завод “Дунарит”. Мястото е непроходимо, защото пътят е стръмен и опасен, казват хората.

След наше запитване от Регионалната дирекция по безопасност на храните в Русе отвориха, че въпросната свинеферма не е регистрирана, а само е вписана в информационната ѝ система.  Проверката на ветеринарите е установила още, че обектът не е ограден, а хигиената в него е лоша. Контролните органи са открили още труповете на 5 малки прасета, захвърлени в двора, вместо да са откарани в екарисаж. Собствениците са получили акт от 500 лева. Даден им е срок от 2 месеца, за да покрият ветеринарно-медицинските изисквания.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари